Musik som ger

Han möter upp i foajén på skolan. Hans leende är brett och varmt. Handslaget är rejält. Här är en kille med självförtroende och stora drömmar. En kille som inser att han kan göra skillnad. Att få berätta om sitt gymnasiearbete och om barnen och människorna han mött i Etiopien är viktigt för honom. Han vill få människor att förstå den glädje som finns i landet men även visa på fattigdomen. Carl har funnit ett sätt att med sitt stora intresse för musik kunna hjälpa till. Inte bara det, han bjuder med oss alla. 

Carl har tagit hjälp av elever som går eller har gått på skolan med marknadsföringen.

Carl Andreasson är uppvuxen i Listerkyrkan och går nu sista året på gymnasiet på Academy of music and business i Tingsryd. Skolan är specialiserad på just dessa två ämnen och man erbjuder en spetsutbildning inom musik som präglas av ett omfattande och unikt värdegrundsarbete. Man talar bland annat om att talang föds man med men framgång kräver hårt arbete men även om att kunskap är en nyckel som öppnar dörrar. Här pratar man om att inte bara ska drömma om sin framtid utan skapa den.

– Värdegrundsarbetet, My better me, har hjälpt mig att lära känna mina gåvor, hjälpt mig att utvecklas som person och hjälpt mig förstå min plattform, säger Carl. Jag förstår också vikten av marknadsföring och hur jag kan använda den för att bli så attraktiv på marknaden som möjligt.

Carl strålar när han visar runt på skolan. Det finns grupprum att öva musik och sång i, inspelningsstudios, en stor scen, klassrum och ytor att bara hänga på. Han är mycket stolt över att vara del av Academy of music.

– Det var en tjej från Bromölla som gick på den här skolan. Jag hörde från henne att det var en bra skola så jag kom hit och tittade och tog sedan steget att söka hit till gymnasiet.

Carl mitt bland alla ”sina” barn.

Just nu är det hela fem elever från Listerkyrkan som går på skolan, i olika årskurser, annars kommer eleverna från hela Sverige och man bor på internat. Carls huvudinstrument är piano och under de tre år han gått på skolan har han inriktat sig på att skriva musik. Nu går han sista året och som sitt gymnasiearbete har han valt att arrangera en gospelgala i förmån för barn i Etiopien.

– Jag började planera för över ett år sedan, säger Carl och ler med hela ansiktet. Men galan fick ett annat fokus efter jag varit volontär hos Hope for Children in Ethiopia i Etiopien en månad i höstas. Jag jobbade på en skola som hade förskola, yrkesskola och något man kallade ”speed schooling”. Människorna jag mötte var fantastiska och jag ville göra något mer för dem.

Så kom idéen att ändra fokus på galan. Han tog kontakt med Star of Hope och Compassion, två världsomspridda kristna organisationer som arbetar med att hjälpa barn i fattigdom. De var inte sena med att haka på. Galan heter nu Hope for Children och alla pengar som kommer in går till de tre organisationer Carl samarbetar med. Med andra ord hamnar pengarna inte bara i Etiopien utan även i andra länder.

– Jag ringde helt enkelt Gladys del Pilar och Frank Ådahl och frågade om de ville vara med, säger Carl och småskrattar. Och det ville de. Sedan hörde jag av mig till Gospelverkstaden och frågade om de hade något tips och de föreslog Gerald T. Smith från USA, en gospelsångare som de har samarbete med. Och han ville också. Novah gospelkör hängde också på.

Carl har ordnat så att de eventuella arvoden som artisterna vill ha betalas från annat håll och på så sätt går alla pengar man får in på galan till barnen.

En målning gjort från ett av Carls foton. Konstnär Kajsa Lagberg.

– Det blir inte bara en gospelgala utan jag har också en fotoutställning med 100 bilder från min tid i Etiopien. Jag vill visa vem som får ta del av pengarna som kommer in.

Carl köpte också med sig sjalar som elever på yrkesskolan har vävt och dessa säljs på galan.

Det är viktigt för Carl att galan äger rum just i Listerkyrkan. Här har han vuxit upp och att få genomföra just det här, projektet som ligger hans hjärta nära, hemma betyder mycket. Han vill ge tillbaka till de människor som har stöttat honom under hans uppväxt. Därför är det viktigt för Carl att det här arrangemanget blir personligt.

– Jag hoppas att det kommer att bli något som de aldrig har sett förut, säger Carl. Musiken, speciellt jazzen och blåset, har varit viktig för kyrkan men något sådant här har aldrig gjorts. Jag hoppas det blir en ny kombo som blir som en extra krydda.

Frank Ådal är en av de artister som medverkar:

– Jag tycker att det är ett friskt och bra initiativ från Carls sida att engagera sig i nåt som ger mer än bara musik och underhållning. Det blir mer av substans i den här typen av satsning när det finns en god tanke bakom arrangemanget

Frank fortsätter:

– Själv arbetar jag för Hoppets Stjärna sedan tre år och känner att det ger en större mening till mitt arbete som musiker och sångare.

Carl har stora förväntningar på kvällen. Han har arbetat i 14 månader med projektet och han hoppas på att det blir fullsatt så att så många barn som möjligt kan få hjälp. Han hoppas på en kväll där gemenskapen och det personliga får prägla musiken, fotoutställningen och alla möten som sker. Han hoppas på att gå därifrån nöjd, han har laddat i lång tid.

Biljetter kan man köpa på https://www.biljettkiosken.se/hopeforchildren

Livsluft återkommer efter galan med en artikel om hur kvällen blev.

Text: Helena Eriksson
Foto: Frank Ådahl, privat, Helena Eriksson