Jesus och idrott. Helt enkelt.

Fannie Thomasson

Längst stranden står många volleyboll-nät uppställda. Det spelas matcher vid varje nät. Vid dynerna sitter många människor och följer matcherna samtidigt som de äter lunch, fikar och pratar. Spelarna kommer från olika platser i Skåne men även några långväga spelare finns med. De flesta har en kyrklig bakgrund men en hel del andra kommer varje år för att de helt enkelt vill vara med och spela. Hela 27 lag är med i år. KRIK har än en gång intagit stranden vid Havsbaden i Ängelholm.

20160807_141957KRIK är en ideell ungdomsorganisation som arbetar utifrån visionen att ”bevara, inspirera och vinna idrottsintresserade till ett kristet liv genom att förena glädjen i idrotten och den kristna tron”.  Organisationen är ekumenisk och man vill helt enkelt göra det enkelt. Jesus och idrott. Utan några teologiska skiljelinjer samlar man ungdomar kring tron på en tvärkyrklig grund.

KRIK kommer ursprungligen från Norge (Kristen Idrettskontakt) där man startade 1981. Idag har man i Norge över 14 000 medlemmar och hundratals lokalavdelningar. Under 2004 sattes en referensgrupp ihop i Sverige efter att kontakt med Johanneslunds teologiska högskola tagits genom dåvarande rektorns norska fru och man funderade kring hur man skulle kunna komma igång. Under våren 2005 var det dags och KRIK fanns den sommaren med på Tejp, ett ungdomsläger i Örnsköldsvik, där man körde sitt första KRIKactive på lägret. Man fanns med som ett spår där idrott och aktivitet var i fokus.

Tre norska KRIK:are besökte lägret för att berätta och inspirera om hur KRIK fungerar i Norge och intresset i Sverige växte. Under tre år bars organisationen helt på ideell basis. Det var stora utmaningar då exempelvis styrelsen var geografiskt utspridd i landet. Vid ett möte i Oslo 2007 menade ledningen i Norge att det var dags att försöka få till en anställning i Sverige och 2008 anställde man Mattias Ottestig som idag är generalsekreterare. Organisationen har växt snabbt,  idag är man elva anställda på olika procent, inklusive tre teamare. Antalet medlemmar har också ständigt ökat och idag är man hela 4 500 medlemmar.

– År 2013 blev ett viktigt år för oss då vi samlade de anställda vi hade runt om i landet på ett och samma kontor i Uppsala, säger Mattias. Så är det än i dag förutom att vi har en anställd i Borås.

244539-6d2c66afbf914ebaa3dc845f08b8e53fIdag finns KRIK med på de flesta stora kristna arrangemang i Sverige. De håller i olika aktiviteter och syns väldigt tydligt med sin positivitet och framåtanda. Man har i samarbete med Johannelunds bibelskola ett KRIK-spår där man kombinerar bibelstudierna med aktivitet. På Åredalens folkhögskola har man en utbildning med idrott i många olika former, ledarträning samt fördjupning i Bibeln och kristen tro  och man har även teamare med i sitt arbete.

KRIK ordnar också olika läger såsom skidläger, familjeläger och KRIK-kalaset. Det senare är en ledarskapshelg för de lokala KRIK-föreningarna. Idag finns det drygt 90 lokalföreningar runt om i hela landet som träffas regelbundet för att idrotta tillsammans. Gemensamt för alla dessa samlingar är att man tar en paus i mitten av passet för att samlas i en ring på golvet och en ledare håller en andakt. Sedan kör man på med sin aktivitet igen.

– Jag tycker det är särskilt roligt att vi har fått en ingång i Svenska kyrkan genom våra konfACTIONS, säger Mattias. Vi inbjuder de församlingar som har terminsläsning att komma med sin grupp och ledare på läger tillsammans med andra församlingar. Under fem dagar erbjuder vi olika aktiviteter som golf, tennis, dans, segling och äventyr kombinerat med kvällsgudstjänster och härlig gemenskap. I år var vi 130 deltagare.

20160807_153600(0)

Oscar Fernholm

Oscar Fernholm, som är ordförande i KRIK Sverige, har suttit med i styrelsen sedan 2012. Oscar kom in i organisationen genom KRIK-spåret på Johannelund.

– Jag är inte uppvuxen i en kristen familj, säger Oscar. Jag mötte Jesus genom EFS och Salts Livskraft-läger. Därefter blev KRIK väldigt viktigt för mig. Det var där jag kunde ta hand om min tro, där jag kunde utvecklas som ledare och där samtalen om Gud var många.

Ledarutvecklingen inom KRIK är både teoretiskt och praktiskt.

– Det är learning by doing (lära genom att göra), säger Oscar med ett leende.

Fannie Thomasson och John Henrysson, båda från Sydsverige, sitter med i riksstyrelsen.

– Idrott är kul och lätt, säger Fannie. Alla kan ha roligt, man behöver inte vara proffs för att vara med. Det finns många som har sår från gymnastiken i skolan som kan komma till en KRIK-samling och där få en klapp på axeln som uppmuntrar enormt. Sedan älskar jag att se alla ideella ledare som hängivet ger av sin tid för att fler ska få lära känna Jesus.

Namnlöst-5

John Henrysson

John menar att KRIK är ett fantastiskt verktyg att nå människor med.

– Genom att vi inte är samfundsbundna kan vi finnas med i många olika sammanhang och där fokusera på Jesus och idrott helt enkelt, säger John. Vi har inte samma utmaningar som många andra ungdomsorganisationer inom kyrkan.

20160807_154723På stranden i Ängelholm drar det ihop sig till semifinaler. I ett par av lagen spelar familjen Larsson från Sävsjö. De kommer varje år till turneringen. Pappa Peter har under åren spelat med alla barnen och har i år fått med sig sin bror medan barnen spelar i eget lag.

– Vår dotter hörde om KRIK Beach när hon var ute med Pannkakstouren, säger Magdalena, mor i familjen. Det är sjätte året vi är här, vi avslutar sommaren med KRIK beach varje år!

Vinnare för dagen blir det lokala laget ”Fingerspizengefül” bestående av Jona Albertsson och Fredrik Modén. Glädjen är stor, inte bara hos vinnarna, utan hos alla deltagare. Att idrotta och röra på sig drar folk samman och gemenskapen blir speciell. De behöver inte vara så krångligt. Jesus och Idrott. Helt enkelt!

Screenshot_20160819-164543

Text: Helena Eriksson
Foto: Helena Eriksson, Helen Eriksson