Smaka och se att allt är gott

Doften av glögg och pepparkakor möter en när man går in genom dörren. Sorlet av småprat välkomnar samtidigt som det ligger en förväntan i luften. I matsalen lägger man den sista handen vid det enorma julbordet. Dörrarna öppnas och sorlet förvandlas till ett ”ohhh”. 

Varje år, i början av december, bjuder EFS Sydsveriges styrelse in de anställda på expediationen, Salt Sydsveriges styrelse samt distriktets representanter i riksstyrelsen på julbord och samkväm. I år var EFS-gården i Åsljunga platsen att samlas på. Just denna kväll är även styrelsen för gårdsföreningen med. Det brukar vara en mycket trevlig tillställning där ingen lämnar gården hungrig.

Att man njuter av maten hyser inga tvivel. Stämningen är lättsam och samtalen flyter på. Björn Pettersson och Sven Persson från EFS Sydsveriges styrelse sitter tillsammans med Carl Vilhelm Boström och Anton Åkesson från Salt Sydsveriges styrelse. Skratten avlöser varandra men när frågan om varför de väljer att finnas med i distriktets styrelsearbete kommer lägger sig allvaret runt bordet.

– Jag har alltid varit intresserad av samarbetet som finns inom distriktet, säger Sven. Eftersom jag finns med i en samarbetskyrka kan jag se kopplingen mellan distriktet och Svenska kyrkan på ett lite annat sätt. Min största uppgift är att hitta människor till olika positioner. Det är oerhört roligt när människor bestämmer sig för att finnas med i distriktets arbete.

Björn, som arbetar på Stenbräckagården utanför Karlskrona men även är ordförande i EFS-kyrkan i Jämjö, säger:

– Den största orsaken att jag vill finnas med i styrelsen är för att upprätthålla kontakten med östra sidan. Det är så lätt att Blekinge glöms bort och jag för Blekinges talan lite grann, säger han med ett finurligt leende.

Både Sven och Björn är överens om att distriktet är den sammanförande länken för de olika föreningarna. Distriktet är speciellt viktigt för de medarbetare som arbetar ensamma utan ett arbetslag. Då blir distriktet det större arbetslaget.

Anton och Carl Vilhelm lyssnar noga på de mer erfarna Sven och Björn. De funderar på sina egna anledningar att finnas med i styrelsearbetet.

– Jag brinner för att se en ny generation resa sig, säger Anton entusiastiskt. Jag vill finnas med i den processen som Salt  gör i Sydsverige. Salt Sydsverige får betyda mycket, inte bara här nere, utan även i hela landet. Det är en ära att få finnas med.

Carl Vilhelm lyssnar på Anton och tillägger att Anton har hjärtat på helt rätt ställe för detta arbete. När han själv fick frågan om att sitta med i Salt Sydsveriges styrelse blev han lockad.

–  Väldigt snabbt fick jag inse att det inte handlar om en tråkigt post utan det är en viktig och värdefull post. Salt Sydsverige är ett otroligt viktigt verktyg för de unga i Sydsverige.

Anton fyller snabbt på:

– Carl Vilhelm är den som sitter och lyssnar på mötena, säger han. Han tar in, han reflekterar och sedan delar han sina tankar med övriga i styrelsen.

Anton tillägger med skratt:

– Han kan vara lite vimsig också!

Hur skulle det se ut om distriktet inte fanns? Alla fyra, Björn, Sven, Anton och Carl Vilhelm, är alla med på att distriktet är viktigt och att ansvaret är stort. Distriktet står bakom många olika läger och arrangemang, tar stora beslut som får andra att växa och komma fram. Distriktet ansvarar för alla anställda i vårt distrikt och personalvård är en viktig del. Klart är att EFS Sydsverige och Salt Sydsveriges styrelsemedlemmar tar sina roller på stort allvar.

Anton och Carl Vilhelm talar om för Sven och Björn att Salt Sydsverige styrelsemöten har blivit än mer roliga sedan ”grytan” kom med in i bilden. Sven och Björn ser förvånade ut och det kan hända att en ”gryta” hamnar på nästa EFS Sydsveriges styrelsemöte!

 

 

Klicka på filmen för att höra vad styrelserna har att säga!

Text, foto och film: Helena Eriksson