Vilken fest!

Det är lugnt och tyst i lokalerna. Några personer förbereder fika, någon fixar med tekniken inför eftermiddagens uppträdanden. Plötsligt öppnas dörren och en mamma och flicka kommer in. Flickan har en prinsesskrona på huvudet och ser förväntansfull ut. De går in i barnavdelningen där några andra barn leker medan föräldrar och förskolepersonal sitter på golvet. Dörren öppnas igen och en efter en kommer människor i alla åldrar, vissa har chokladaskar med sig, någon kommer med blommor. Man hör många glada tillrop när man ser fikabordet fullt med tårtor. Idag är det födelsedagsfirande. Samarbetskyrkan S:t Mikael i Ängelholm fyller 20 år. 

I mitten av 90-alet började EFS-föreningen på Villagatan bli trångbodd och man gick till Svenska kyrkan för att söka medel för att kunna bygga ut. Svenska kyrkan tyckte att det inte skulle passa att bygga ut så nära statskyrkan. I och med detta föddes tanken med en samarbetskyrka i staden. Det fanns krafter som inte var glada för denna tanke men EFS-föreningen och kyrkorådet såg fördelar med det hela. Man bar med sig dessa funderingar under lång tid och efter ett tag växte tanken fram att kanske inte alla medlemmar behövde gå till samarbetskyrkan. Så blev det men de båda platserna, missionshuset på villagatan och S:t Mikael som ligger i stadsdelen Södra Utmarken, lydde under endast en EFS-förening under några år. I början av 2000-talet var tiden mogen att bilda det en förening i S:t Mikael.

I det stora hela var det inga större problem när EFS-föreningen delade på sig. Ungefär hälften gick till den nya samarbetskyrkan och medan andra hälften stannade kvar i missionshuset som så småningom såldes och man flyttade ut till Metallgatan. Det betyder att de två EFS-föreningarna ligger idag ett längre stenkast ifrån varandra. Ett par gånger per år firar man gudstjänst tillsammans och de båda styrelserna möts varje år. S:t Mikael har vuxit till en förening på 140 medlemmar medan EFS-kyrkan har 240. Två EFS-föreningar som går hand i hand och båda växer!

Inför 20-årsfirandet funderade man kring hur man ville jubilera. Eftersom födelsedagen ligger på en torsdag bestämde man sig för att inrama den dagen med festligheter hela veckan. Precis som när man invigde kyrkan har man öppet hus varje eftermiddag/kväll mellan kl 15.00 och 20.00. Varje dag erbjuds olika programpunkter såsom barnteater, körsång och föredrag av kyrkans arkitekt, Pontus Möller.

– Vi ville satsa denna vecka och de två helgerna som festligheterna pågår, säger Anna Johansson, ordförande i S:t Mikaels EFS-förening. Vi vill att det ska märkas att vi jubilerar, ingen ska missa det!

Under veckan turas de olika värdgrupperna om att ansvara för varsin dag. Den dag Livsluft besöker kyrkan är vice ordförande Tryggve Ström och hans gäng igång i köket tillsammans med husmor Kerstin Sandberg. När vi pratar om kyrkans historia utbrister Tryggve:

– Tänk att det blev så bra!

Han menar att det bästa med församlingen är öppenheten, att det är högt i tak och människor får var i det skede av processen som man vill. Man får växa i sin egen takt. Det finns en tydlig hemkänsla här och livets alla skeden får plats.

Kerstin håller ställningarna i köket och då och då hör man skratten klinga. Det är tydligt att arbetsglädjen är stor.

– Man blir lite specialist på att vara spontan, menar Kerstin. Man vet aldrig hur många som kommer de olika dagarna men roligast är när här är fullt med folk. Det är en glad och positiv stämning.

Cecilia Reuter, präst i församlingen, berättar att det har varit mycket folk hela veckan. Under söndagens högmässa invigde man ett nytt konstverk, nämligen en stor frälsarkrans hängandes i taket i kyrksalen. Det är konstnären Christian Svensson från Magnarp som har skapat konstverket.

 

– Vi fick en testamentsgåva för några år sedan så denna frälsarkrans är vår födelsedagsgåva till oss själva, säger Cecilia.

Klockan är tre och det är dags för fikat. Det finns olika tårtor att välja mellan och det blir snabbt fullsatt. Vid ett bord sitter Vera och Malte tillsammans med mamma Karin Lindsjö. De njuter verkligen av godsakerna. Mamma och barnen är ofta på öppna förskolan som är öppen ett par dagar i veckan. På frågan om vad som är bäst med öppna förskolan svarar Vera:

– Att den finns!

Malte funderar och lägger till att det allra bästa är att man får dricka saft.

Det är inte bara barnen som trivs på öppna förskolan hos Helen Eriksson och Kajsa Starfelt.

– Det är en väldigt fin stämning här, säger Louise. Man träffar trevliga föräldrar och alla blir verkligen innerligt välkomnade, både barn och föräldrar. Det finns lite organiserat varje gång men det finns också stort utrymme för att bara vara.

Louise Norrving, en annan förälder fortsätter:

– Man blir verkligen sedd som förälder, säger hon. Det spelar ingen roll om man kommer hit trött, man går alltid härifrån piggare. Man känner att man har stöd från förskolepedagogerna i sin föräldraroll. Och jag tycker om att vi är i en kyrka och  de värderingar som kommer med det.

Efter fikat är det förskolelärarna Helen och Kajsa som sätter upp en teater om skapelsen. Sång och musik varvas med berättande och både barn, föräldrar och andra hänger med i både sång och dans. Senare framträder församlingens barnkör under ledning av församlingens kyrkomusiker Marie Brandt Wilhelmsson under stort jubel.

Tre av de anställda, Marie, Cecilia och Kajsa, har alla varit med från allra första början. Men nu blir det förändring. Cecilia går i pension vid året slut och Marie provar på en tjänst i Lerbergets kyrka med början om några veckor.

– Det känns naturligtvis tråkigt att mina kollegor slutar men samtidigt känns det spännande inför det nya som ska komma, säger Kajsa som kommer att stanna i sin tjänst där hon trivs väldigt bra.

Man fortsätter firandet under helgen men även längre fram under året. På lördag den 25 mars kl 17.00 erbjuds en konsert med Tomas Boström och S:t Mikael Vokalensemble. Tomas medverkar även på söndagens gudstjänst. Man kan läsa om allt som händer på hemsidan:
http://stmikael.se/ Församlingen hälsa alla välkomna!

Text och foto: Helena Eriksson