Läger, läger, läger!

Under sportlovet var över 100 ungdomar och ledare iväg på olika läger i Salt Sydsveriges regi. Här får du höra hur det var:

Åre-resan – ”alla ramlade och vi skrattade hela tiden!”

Så låter det när Kristin Johnsson efter mycket besvär väljer ut en av höjdpunkterna under hennes första Åre-resa. Hon beskriver en dag när nästan alla i gruppen tillsammans åkte upp till toppen av Åre-skutan och åkte off-pist. Hon tillägger:

– Det var en härlig gemenskap i gruppen hela veckan, man umgicks allihop tillsammans, oavsett ålder!

 

Hanna Trulsson håller med:

– Jag tycker det var en najs stämning i gruppen, säger hon. Vi har ett gäng som kände varandra sedan tidigare men vi lärde snabbt känna de andra. Alla kunde hänga med alla i princip!

Att årets Åre-resa blev en hit går inte att ta miste på. Deltagarna bubblar när de berättar om vad de varit med om. Det var riktigt mycket snö i år och vädret var bra, det är ingen dålig början.

12717907_1166084376759653_1285761385476008926_n

En av årets ledare, Max Arvidsson, ler när han pratar om veckan i Åre. Att han är nöjd går inte att ta miste på:

– På Åre-resan är man som ledare väldigt mycket med deltagarna sida vid sida, säger Max. Man behöver inte gå undan under dagen för att förbereda utan man är tillsammans i backen hela dagen. Det blir härliga samtal i liften.

Bussresan till Åre tar ca 15 timmar men de flesta upplever att den verkligen är en del av resan och inte bara en transportsträcka. Man har lite aktiviteter i bussen, man äter och har det väldigt mysigt och kul tillsammans. Att komma till ro och sova kan vara den lite svårare delen:

– Jag är 190 cm lång och då kan det vara lite svårt att sitta bekvämt så länge, säger Hannes Olausson som var på sin andra Åre-resa. Men det gör inget, fortsätter han. Jag älskar att åka skidor i Åre och jag älskar att hänga med Gud!

Hanna, som åkte med på sin första resa, håller med:

– Jag valde att åka med på denna resan för att det verkade så himla roligt! Det verkade som att det lägret verkligen passade mig! Jag menar, att få åka på läger till Åre med en massa kompisar och åka skidor och samtidigt att ha Jesus mitt bland oss? Det kan ju inte bli mycket bättre känner jag! Det kändes som att detta läger hade de perfekta förutsättningarna så varför skulle jag inte följt med?! Och det kunde inte ha blivit bättre! Jag är så nöjd!

 

Helheten verkar vad det som varit höjdpunkten på lägret för många. Kristin berättar att det fanns olika nivåer av skidåkning, något som passade alla. Man hör om badtunnor, Ristafallet på kvällen, om härliga andakter. Man hör om enorma mängder mackor som ätits och om en slutstädning som man fick vara extra noga med. Ord som nämns för att beskriva lägret är; fantastiskt, roligt, oförglömligt, gemenskap, skratt, Gud, offpist och livskraft.

Max han avlutar med samma ord som Kristin, Hanna och Hannes:

– Åka skidor, prata Jesus och umgås med de mest underbara människor, det kan inte bli bättre!

Winter Light – ”tre dagar är inte nog”

– Det bästa med att åka på läger är att få vara med sina kompisar hela tiden! Miriam Engström berättar om årets Winter Light och längtar redan till nästa läger. Jamimah Astgård håller med:

– Det allra bästa är alla kompisar som är där. De man känt länge och de nya man lär känna.

IMG_20160222_1754311 Winter Light, ett läger för dem i årskurs 6-8, är ännu en nysatsning för denna åldersgrupp efter att de unga själva skickat in en motion till Salt Sydsveriges årsmöte och önskade fler läger. För tredje gången under detta läsår träffades många som redan kände varandra sedan tidigare läger men även nya deltagare anslöt.  Lotta Nordling, lägerchef, strålar när hon berättar om lägret:

– Det är en riktigt rolig åldersgrupp och gemenskapen tonåringarna emellan är riktigt härligt att se.

Under lägret har man haft bibeltimmar där temat har varit Jesus. Tonåringarna har fått dela sina kunskaper och tankar med varandra. Vem är Han, vem var Han – historiskt och som Gud, om vad Han betyder för oss.

– Att höra deras funderingar är oerhört spännande, säger Lotta. De berättade att Jesus är personlig, att man kan vara sig själv med Honom, att vi är älskade vad som än händer. Vi pratade mycket om att vår tro räcker. Vår tro räcker, det spelar ingen roll hur länge vi varit kristna eller hur mycket vi kan.

Jamimah berättar om lagtävlingen som pågick under dagarna.

– Vi fick leta grejor ute i mörkret och vi körde en mini Capture the flag.

– Och så spelade vi blindfotboll, säger Miriam. Det var en plinga i bollen som vi fick lyssna efter.

Jamimah lägger stolt till att hennes lag, Morris steker, vann lagtävlingen!

För Josef Larsson, Oliver Bengtsson och Johan Lindeberg var det allra sista tonårslägret innan det blir dags för konfa i sommar.

– Det är lite sorgligt, säger Johan. Jag önskar att jag hade hunnit vara med på fler Lightläger innan konfat.

Josef håller med:

– Det är lite sorgligt att man inte ska på läger med alla sina kompisar nästa år men det är blir väldigt spännande med konfaläger i sommar.

Johan tillägger:

– Och de kompisarna kommer ju till ungdomslägren om ett år!

Ingen av ungdomarna vill erkänna och berätta om något bus. Vad som än hände är det väl förankrade hemligheter! Men sista kvällen bunkrade alla tjejerna in sig i ett och samma rum:

– Vi sov faktiskt rätt mycket, försäkrar både Miriam och Jamimah. Det gjorde vi faktiskt!

Tonåringarna håller kontakten på sociala medier och  ser redan framemot sommarens Light-läger!

Flingsalt och tidsmaskinen

En tidsmaskin. En tidsmaskin med diskokula och ratt. Innan barnen går in i tidsmaskinen får de öppna ett brev där det står hur man ska ställa in tiden så man hamnar rätt. Tillsammans rattar barnen och ledarna sig bak i tiden.

IMG_2304Maria Ekdahl, lägerchef på årets Flingsalt, skrattar och ler när hon pratar om lägret.

– Innan ett barnläger kan man ha lite bävan och undra vad man gett sig in på, säger Maria. Det dröjer inte många minuter förrän man är helt där och fullkomligt älskar varje minut av det!

Tillsammans med ledarna planerade de lägret kring tidsmaskinen. Temat för lägret var missionsbefallningen och man for tillbaka i tiden och fick träffa Jesus som gav missionsbefallningen till lärjungarna. Barnen fick också träffa bl a Paulus som berättade sin omvändelse.

Sofie Bergquist, en av deltagarna på lägret, berättar att de även åkte fram i tiden en dag.

– Då pratade vi om att missionera, säger Sofie. Vi lärde oss lite om hur man kan prata om Jesus så fler människor kan bli kristna.

 

Sofie trivdes på lägret och träffade både nya och gamla kompisar. De har fnittrat, kammat varandras hår och haft riktigt kul. Sofie tycker att ledarna var jättebra.

– De var stränga men inte jättestränga, säger hon. De var bra stränga.

I år är det 150 år sedan EFS började med mission. Även detta kom upp på Flingsalt då man tog tidsmaskinen till tiden då bl a Per-Eric Kjellberg kom som en av de första missionärerna i Etiopien.  Kjellberg berättade om sina vänner och arbetet de gjorde. Barnen blev också bjudna på pepparsås vilket de tyckte var spännande.

 

Allt som barnen lärde sig fick de skriva ner på en papyrusrulle.

Ella, Guro och Ida, tre av del av deltagarna, berättar:

– Varje gång vi rest i tiden skrev vi papyrysrullarna, säger tjejerna. Vi satte in kartor också. Det blir som ett minne från lägret.

Ett är klart. Barnen kom hem trötta och glada. De håller kontakten och kan inte vänta tills de ses igen på nästa läger!

För att förstora bilderna, klicka på dem!

Text: Helena Eriksson
Foto: Maria Ekdahl, Helena Eriksson, övriga ledare