Plantauktion i Eljalt

I hennes ungdom kom en missionär hemifrån Röke  och berättade om livet i Afrika. Gertrud Holmquists berättelse kom att öppna unga fröken Gunilla Perssons hjärta och en längtan till att få åka ut och hjälpa till i mission växte sig starkare och starkare. Efter ett år som lärare i Sverige bar det av.

Först bar det av till nuvarande Eritrea som då tillhörde Etiopien. Mellan 1965 och 1967 var Gunilla lärare för svenska barn i Asmara, ett arbete hon tyckte mycket om.

– Efter några år som lärare i Sverige gick hon dövlärarutbildning med målet att återvända till dövskolan i Keren i Eritrea.

– Den politiska situationen gjorde att alla missionärer evakuerades samma dag i början av 1975 som hon fick visum.

– Det dröjde sedan ända till 1980 innan det bar av igen. Denna gång blev det Tanzania. Där startade Gunilla, tillsammans med en finska, upp en dövskola som idag har ungefär 100 elever. Gunilla kom att stanna i 19 år och återvände till Röke 1999. Det var inte lätt att komma tillbaka till Sverige igen, omställningen var stor.

9

– Jag har varit tillbaka och hälsat på sju gånger, säger Gunilla med en stor glädje i sin röst.

Under de år då Gunilla var i Tanzania började EFS Röke samla in pengar till DAM ( Dövas Afrika Mission) som står bakom skolan. Några med stort trädgårdsintresse brukade byta plantor med varandra på vårkanten och tanken på en plantauktion föddes. De finns de som gräver upp plantor i trädgården som de sedan delar och skänker till auktionen, de finns de som odlar specifikt till detta tillfälle.

– EFS Röke har nog hållit på med detta i en 25-30 år, säger Gunilla som inleder varje års auktion med att berätta om skolan.

Sedan tar auktionen vid och naturligtvis erbjuder man även en strålande tårtbuffé till de som vill.

Visst låter det härligt att kunna förnya sin trädgård eller sina balkonglådor på detta sätt! Plantauktionen äger rum i Eljalt den 1 maj kl 13.30-16.30. Alla är välkomna!

Text: Helena Eriksson
Foto: Gunilla Persson