Guds händer och fötter

Stämningen är varm. Skratten klingar. Samtalsämnena skiftar från varför Jesus måste dö till kändisar och loppisfynd. Någon färglägger, någon fikar, någon spelar spel. Någon virkar, någon lyssnar. Här är det gemenskap. Gemenskapskväll i Andreaskyrkan i Klippan.

20160426_191314

Andreaskyrkan i Klippan öppnar upp till gemenskap för alla. Varje tisdag och fredag förmiddag är Värmestugan, i samarbete med Frälsningsarmén, öppen för frukost, gemenskap och värme för de hemlösa men även för de som är ensamma, både yngre och äldre. Man håller till i Frälsningsarméns lokaler och dessa förmiddagar är välbesökta. Frukosten är rejäl med både varma och kalla alternativ. Handlarna i byn skänker bröd, skinka, smör, ost och annat som behövs till dessa förmiddagar. Anki Wendin har tagit över ansvaret för Värmestugan från Janne Gustafsson, som startade verksamheten för fyra år sedan, och hon är stolt:

– Till påsk erbjöd vi en påskfrukost med Jansson och hela baletten, säger Anki. Då kom det 37 stycken. Det var verkligen roligt.

20160426_193447Maria Pålsson, som finns med som volontär på Värmestugan och De hemlösas hus i Helsingborg, funderade om man inte skulle öppna upp en kväll i veckan också. Janne, som är medlem i Andreaskyrkan, var inte sen att haka på idén och sedan november 2015 är kyrkan öppen för gemenskap varje tisdag mellan kl 18.00 och 20.00.

Under en kväll finns det alltid smörgåsfika och även lite go’ fika till kaffet och teet. Kan man betala är man välkommen att göra så. Har man inte möjlighet att betala så ska det inte hindra någon från att komma. Alla är välkomna. Man har fått ett helt gäng spel skänkta till kyrkan, likaså garn och annat material till handarbete. Här kan man hugga tag i något eller så sitter man bara och pratar lite. Ibland kör man bingo och när värmen kommer flyttar man ut i trädgården och grillar.

– Här är alla lika, säger Maria Pålsson. Det finns ingen skillnad på oss. Här kan man vara sig själv. Här tar vi inte i hand när någon kommer, vi kramas!

20160426_192730

Vid ett bord sitter ett gäng och spelar spel. Det är högljutt med glada röster. Det märks att de känner sig hemma och de flesta kommer varje vecka.

– Här finns gemenskap, säger Martina Molin. Här kan jag träffa vänner handarbeta, spela spel… man tar hand om varandra här.

Lexi Hall kommer till Andreaskyrkan varje söndag och finns med i andra aktiviteter som kyrkan står för. Hon kommer ofta på gemenskapskvällarna också. När man spelat klart tar Lexis fram en färgläggningsbok och koncentrerar sig på att färglägga vackert. Lugnt och tryggt.

295957_10150319990226332_1809609002_n

– Vår församling präglas mycket av att många av våra medlemmar har ett starkt samhällsengagemang, både yrkesmässigt men också ideellt, säger Joel Jarbo, präst i Andreaskyrkan, som är en samarbetskyrka mellan EFS och EFK. Tänket att hjälpa till i samhället är stort.

Församlingen, tillsammans med Bönens hus, står varannan fredagskväll ute på allétorget mitt i Klippan med sin ”Bullgerilla”, något man gjort i många år. Man bjuder på korv och kaffe samtidigt som man möter människor och når utåt. Även till detta skänker byns olika handlare korv, bröd och kaffe.

Klippan har även en Hand i Hand-butik där Andreaskyrkan tillsammans med St Petri, Röda korset, Rädda barnen, Klippans kommun och Frälsningsarmén, tar emot kläder som ges vidare till behövande. Även här är medlemmarna i Andreaskyrkan drivande.

– Gemenskapskvällarna på tisdagarna blir nu ett steg närmare kyrkan, säger Joel. I och med att vi är i Andreaskyrkans lokaler har vi sänkt trösklarna hit.

Som någon på tisdagsgemenskapen säger:

– Här finns det trygghet, gemenskap och vänner. Det finns kärlek och tillit.

Att bemöta människor socialt, att vara Guds händer och fötter, är något som Andreaskyrkans medlemmar verkligen tar på allvar. Att se, nå ut och hjälpa till konkret är viktigt. Att vara Hans ögon, öron och ge av kärlek. I Hans namn.

Text: Helena Eriksson
Foto: Helena Eriksson, privat