När sommaren kommer

Den lilla byn Arild hänger som en juvel på klipporna ner mot Skäldervikens vatten alldeles vid foten av Kullaberg. Gatorna i byn slingrar sig mellan de charmiga husen och byn, som tidigt utvecklades till en turistort tack vare sitt vackra läge, ger sken av att ligga långt från vardagens brus och måsten.  Även här finns EFS etablerat, i det lilla missionshuset mitt i byn.

På sommaren lever EFS missionshus i byn upp med ett gediget program. Man samlas exempelvis varje fredagskväll till en pilgrimsvandring då man besöker det mycket vackra katolska kapellet och Arilds källa på väg till Arilds kapell där man avslutar med mässa. bild (1)

I det vackra lilla kapellet erbjuder Brunnby församling andakt tre gånger i veckan under sommartid. Efter dessa på tisdagarna ordnar missionsföreningen eftersamlingar där spännande talare inbjudes att dela med sig i olika ämnen.

– Dessa tisdagkvällar är andakten och eftersamlingen riktigt välbesökta, säger Maria Tyrberg, ordförande i Arilds missionsförening. Det brukar komma någonstans mellan 25 och 60 personer.

Arilds missionshus byggdes i slutet av 1800-talet, nämligen 1883, av ett gäng sjökaptener. Enligt sjökaptenernas beskrivning skulle huset vara för bön och söndagsskola. Och så blev det, något som sedan fortsatte i många år.

– Söndagsskolan kom att avbrytas någon gång på 1960-talet, berättar Maria. Men bönen har aldrig tystnad i missionshuset.  För en cirka 20 år sedan upprättade vi ett samarbete med Brunnby församling och det blev liv i missionshuset igen.

I början av juli varje sommar arrangeras en basar som i år har utvecklats till en dag för Etiopien. Man erbjuder försäljning av etiopiskt hantverk, etiopisk peppar, ljusugnsbröd och mycket mer. Vill man skänka bakverk till försäljning går det bra, det är bara att ta med sig. Under eftermiddagen kommer även Peggy och Tomas Andersson, som varit missionärer i Etiopien i många år, berätta om Etiopien förr och nu. Man hoppas få dit många personer med anknytning till Etiopien för härliga möten och samtal.

DSC08802Gerry Rönnmark från Södertälje, tillbringar somrarna i Arild, är engagerad i missionshuset.

– EFS firar ju 150 år sedan de första missionärerna kom till Etiopien i år, säger Gerry. Det vill även vi lyfta fram och samtidigt göra en stor insamling till svältkatastrofen.

Det kommer att bli en härlig dag då man kan ta med sig sin fikakorg som kan avnjutas i missionshusträdgården.

– Vill man bada går det jättebra, vi säljer handdukar också, säger Gerry med ett leende.

Under sommaren arrangeras musikdagar i missionshuset, det är musikerfamiljen Alin som sedan tre år håller i dessa i samarbete med föreningen. I år blir det tre kvällskonserter i Arild, konserter som fyller stora salen till sista plats.

– Människor som annars inte är engagerade sluter upp dessa dagar, säger Maria Tyrberg. Det är härligt att se dem stå i missionshusets kök för att koka kaffe och baka paj!

ArildDet händer en hel del i den lilla byn under sommaren! Missionsföreningen hälsar alla välkomna till alla de olika samlingarna; eftersamlingar, pilgrimsvandringar, musikdagar och alldeles speciellt till Tema Etiopien den 9 juli. Ett mer detaljerat program för sommaren finner du här. Arild är verkligen värt ett besök!

Text: Helena Eriksson
Foto: Gerry Rönnmark, Maria Tyrberg

 

Namnlöst-1