Föräldrafritt

Åsljungasjön ligger blank i solskenet. Himlen är klarblå och solen värmer riktigt ordentligt. Vid EFS-gården är bryggan full med barn som fiskar och leker i vattnet. Några kanoter är ute på sjön och skratten klingar så det hörs ända in till bryggan. De vuxna samtalar med varandra samtidigt som deras ögon vakar över barnen. Stämningen är avslappnad och lugn. En gång om året kommer de – barnen tillsammans med någon vuxen de känner sig trygg med. Men inga mammor eller pappor får följa med. Det är Föräldrafritt. 

För sjätte året arrangerar EFS-gården i Åsljunga tillsammans med Salt Sydsverige lägret Föräldrafritt. Ett läger där barn i åldern 5-11 år tillbringar två dagar på gården tillsammans med någon vuxen de känner sig trygg med. Majoriteten av barnen har med sig mor- och/eller farföräldrar men det finns även några mostrar och faddrar som följt med barnen. Syftet från allra första början har varit att man vill föra vidare den förtröstan och trygghet som mor och -farföräldrar har i sin kristna tro. Man vill ge barn en chans att åka på sitt första läger i en trygg miljö.

– Man får vara med sina barnbarn på ett roligt sätt, säger Lillemor Persson som tillsammans med sin man Ingvar är på lägret med tre av sina barnbarn.

Hon fortsätter:

– Här får man även träffa andra barn och vuxna. Det är också ett väldigt bra sätt för kusiner att umgås på.

– Atmosfären här är väldigt speciellt, säger Ingvar. Det är ett bra sätt att introducera barnen till läger och få en speciell relation till gården där flera andra läger äger rum.

Något annat som är mycket uppskattat är att man kan sätta sig vid dukat bord och få riktigt god mat serverad. Aktiviteterna är också förberedda av ledarna så de vuxna kan helt enkelt ”bara vara” med barnen och exempelvis, snickra, paddla kanot eller pyssla. När de äldre vill ha lite tid för sig själv finns de unga ledarna med som leker och spelar fotboll med barnen.

Benjamin, Jonatan, Jakob och Erik har varit på Föräldrafritt flera gånger. De har spjuver i sin blick när de hoppar upp på en stor sten för att berätta lite om vad de har för sig.

– Det roligaste är att bada i sjön, säger de i mun på varandra. Det var kallt så vi doppade oss snabbt men vi simmade lite också.

De tycker att det finns mycket att göra och de provar på det mesta.

– Sedan är det bra att mamma och pappa inte är här, säger Jonatan. Nu kan man göra lite som man vill!

Eliam, som mumsar på eftermiddagsfikat ute i solen, är med på lägret för andra gången. Han tycker det är spännande att vara hemifrån.

– Det är kul för man får nya kompisar, säger han och leendet sprider sig över hela ansiktet. Och så ska det bli spännande att sova över här!

Morfar Calle kommer gående med en kaffekopp i handen och stannar till hos Eliam. Calle har varit på Föräldrafritt många gånger men är denna gång med som en av ledarna. Calle håller mest till i snickeriet som alltid är populärt bland barnen.

– Att var här är ett riktigt bra sätt att umgås med barnbarnen på, säger han. Man träffar andra i samma situation i en härlig miljö.

Maja håller till på lekplatsen där man bygger ett stort kartonghus:

– Det är kul med alla lekar säger hon. Det gör ingenting att mamma och pappa inte är här för man har ju en annan vuxen med. Och så är det kul att det är så många här, jag känner igen många från förra året.

Nytt för i år är att barn som fyllt 12 år kan följa med på lägret som hjälpledare. De får lite lättare uppgifter att hjälpa till med men de får också lite mer frihet och behöver inte vara med på alla lekar om de inte vill. Alice och Wilma är med som hjälpledare och de berättar stolt om sina uppgifter:

– Vår uppgift är att vara hjälpledare i pysselstationen, säger tjejerna. Det gör ju att vi inte kan gå till de andra stationerna men det gör inget. Det är kul att hjälpa till. Det är mer ansvar men mer fritt.

Minna är också hjälpledare i år. Hon trivs och har lite bråttom vidare men hinner berätta att hon hjälpt till vid kanoterna och även ska lära ut en dans senare. Ina är också hon hjälpledare och hon har funnit med vid bakstationen. Hon tycker det är kul att hon kan vara med på lägret fast hon egentligen är för gammal.

– Vi har bakat till fikat då alla föräldrar kommer och hämtar oss, berättar hon och lägger till att det är skönt att vara här utan sina föräldrar.

Johan är ledare på läger för första gången och han trivs, det syns på hela honom:

– Det är roligt men det är inte alls som att vara deltagare, säger han. Hemma är jag söndagsskoleledare men det här är helt annat. Det här är ett sådant läger som det är bra att börja vara ledare på.

Elinore, en av de unga ledarna, strålar när hon pratar om lägret och gården. Hon konfirmerades här för ett par år sedan och säger att det är som att komma hem.

–  Man har så många minnen härifrån och det är kul att alla barnen skapar egna minnen på gården nu.

Elinor fortsätter:

– Jag trodde att det skulle vara svårt att få kontakt med barnen eftersom de har vuxna med sig men det har inte alls varit svårt. Det är så kul!

På lördagens eftermiddag hölls ett föredrag av Alf B Svensson, leg psykolog, om Konsten att ha barnbarn. Alf läste om lägret i tidningen Junia och hörde av sig och erbjöd sig att komma.

– Vi har alla så stora ambitioner i livet och ovanpå det ska man vara en bra mor- eller farförälder också, säger han. Det är viktigt att prata om de här.

Fördraget ger många tankar men också många bekräftelser och igenkännanden. Som Alf säger, det räcker att man är halvbra man behöver inte vara perfekt.

– Det är roligt att få följa sina barn och barnbarn i livet, säger Ingvar Persson. Man vill ju att allt ska bli så bra som möjligt för dem och man vill ju hjälpa till så mycket man kan, på alla sätt man kan.

Några mor- och farföräldrar sitter kvar efter föredraget och pratar om sina roller som man tar på stort allvar. Men det är också skönt att höra att det räcker att vara halvbra. För barnbarnen betyder det att man är helbra.

Det är dags för kvällsmat och grillen går varm ute på gården. Det blir hamburgare och pommes frites i solskenet. De vuxna hjälps åt att få ut allt som behövs medan barnen avslutar ett pass med drama innan de kommer hungrigt springandes ut på gården. Trivsamt. Hemtrevligt. Ett härligt lugn med barn och vuxna tillsammans.

Text: Helena Eriksson
Foto: Helena Eriksson