Som en öppen famn

Några sopar kring ingången och några jobbar i trädgården. Ett gäng sitter uppe vid grillen och förbereder lunch till de anställda på tekniska kontoret som vandrar i naturreservatet. Förskolan på nedre våningen har städdag och leksaker diskas  ute i solen. Det är varma leenden som välkomnar och det ligger ett härligt lugn över alla som vistas där. Det är en vanlig dag i Listerkyrkan i Hällevik. 

Listerkyrkan badar i solsken denna dag när förmiddagsfikat dukas fram och vi slår oss ner för en pratstund. Entusiasmen och glädjen över sin förening är stor och gänget som sitter runt bordet; Uno Hellgren, Ingmar Jeppsson, Annagreta Ivarson och Anki Olofsson har mycket de vill förmedla. Efter att först ha berättat om sin förening blir det mer ett samtal där de reflekterar över var de befinner sig och hur de har kommit dit där de är idag. De berättar att man har tillsatt en visionsgrupp med människor i alla åldrar som ska börja träffas till hösten för att spåna om framtiden. Man hör redan i denna grupp att tankarna är många, ibland håller alla med varandra, ibland är åsikterna lite olika men respekten för varandra och de olika tankarna är stor. Det är tydligt att man befinner sig vid ett vägskäl i föreningens arbete.

Kyrkans härliga grillplats används av inte bara kyrkans medlemmar utan även av andra.

– Jag tycker att vi har varit mycket ansvarsfulla i hur vi har arbetat och utvecklats de senaste åren, säger Annagreta Ivarsson. Vi har också varit ekonomiskt ansvarsfulla och är i en position där det börjar bli dags att anställa en pastor.

Vid den stora flyktingvågen hösten 2015 placerades många nyanlända i Hanöhus inte långt från Listerkyrkan. Föreningen öppnade genast upp kyrkan till språkcafé varje vecka. Många ideella, både inom föreningen och andra som inte brukar vara i Listerkyrkan, la ner mycket av sin tid på att lära känna och hälsa de nyanlända välkomna till Sverige. Många vänskapsband knöts och en hel del nyanlända har hittat sitt andliga hem i kyrkan. Just denna dag är det några nyanlända som väljer att finnas i kyrkan för att fixa utomhus. En del har inte mycket att göra på dagarna och här kan de göra nytta men viktigare ändå, de får träffa människor som är glada att se dem! Arbetet med de nyanlända har stärkt relationen med Svenska kyrkan som även de finns med och stöttar.

Detta arbete har fått betyda väldigt mycket för föreningen då många nya kontakter knutits, både med nyanlända men även med ideella. Idag har man vidareutvecklat sitt arbete till att varannan onsdag bjuda in till Café gemenskap dit alla är välkomna. Det är mycket populärt och glädjen är stor att kunna samlas på detta sätt.

– Vi tar emot människor precis som de är, där de är i livet, säger Annagreta fundersamt. Det har verkligen svetsat samman föreningen.

En ung kvinna från ett land i Asien berättar att kyrkan är hennes familj:

Anki Olofsson är anställd i kyrkan för att arbeta med barn och ungdom.

– Det är här jag har lärt mig svenska och fått lära mig om den svenska kulturen. Människorna här älskar verkligen människor och jag har hittat hem!

Förutom Café Gemenskap och gudstjänster samlas föreningen till bönesamlingar, bibelstudier och bibelhelger. Man träffas i syföreningen och man håller sångstunder och andakter på äldreboendet. Barnen, som går i årskurs 4-6 i skolan ett stenkast bort, kommer till Anki på Kyrkis en dag i veckan och det är mycket populärt. Anki lyser upp när hon pratar om barnen:

– På skolavslutningen, som hölls på utescenen, kom barnen som slutar årskurs 6 till mig och var så ledsna över att de inte kan komma på Kyrkis längre. Jag försäkrar dem att de kan komma fast de går i skolan i Mjällby en bit bort.

Musiken har alltid spelat en stor roll i Listerkyrkan. Lister blås hade under en viss tid 50-60 musikanter som övade i olika orkestrar under fredagskvällarna, något som man såg mycket positivt på från kommunens sida. Nu är inte lika många musikanter igång men musiken har fortfarande en viktig roll i kyrkan.

Man håller just nu på att slutföra arbetet med den nya utescenen. En stor satsning som har visat sig vara mycket välsignad redan innan invigningen.

– Vi inviger under vårt midsommarfirande och sedan blir det olika konserter varje onsdagskväll under sommaren, säger Uno Hellgren en av dem som drar i musikarbetet i kyrkan. Vid varje tillfälle öppnar vi serveringen en stund innan konserterna.

Man hoppas på att detta ska dra människorna i samhället till dessa träffar som man väljer att lite fyndigt kalla S(c)ensommarkväll.

Att arbetet med scenen redan är välsignat ser man i de oerhört generösa gåvor som kommit in till bygget. Man känner tydligt att det är rätt väg och att Gud leder dem.

– Någon sa att en kyrka ska ha tre väggar, säger Uno lite finurligt. En vägg ska inte finnas där så man är som en öppen famn till människor. Titta på scenen, man kan ju se en öppen famn där!

Det är sju år sedan föreningen hade en pastor anställd och man känner att det närmar sig att återigen anställa en pastor. Frivilligarbetet och föreningen i stort har stärkts i sitt gemensamma ansvar för kyrkan under dessa år. Man har varit tvungen att stanna upp och tänka till vart man har varit på väg.

Ingmar Jeppsson som ofta tillbringar dagarna i kyrkan.

– Visst har det varit jobbigt ibland, säger Ingmar Jeppson, men det har verkligen lyft föreningen att få ta ansvar själv.

Gruppen som fikar på uteplatsen denna dag är noga med att de måste skynda långsamt. De vill att det ska bli rätt person men också i rätt tid. De har tålamod, och det står klart att de litar på Gud i processen.

– Vi har sett så tydligt att Gud har lett oss och Han har verkligen välsignat oss med så mycket, säger gruppen. Vi känner Hans närvaro väldigt starkt och det känns tryggt.

Förväntan. Det är vad gruppen vid fikabordet utstrålar. Förväntan på vad nästa steg är. Förväntan på vart Gud ska leda dem. Men de är också beredda. Beredda på att gå den väg Gud leder dem. Förväntansfulla och beredda, med en glädje och en enorm entusiasm om vad som ska komma. Så är det. Det är en vanlig dag i Listerkyrkan i Hällevik.

 

Programmet för S(c)ensommarkvällarna ser ut som följer. Alla konserter börjar kl 20.00 men serveringen öppnar redan 19.30.  
23 juni – 14.00 midsommarstången kläs, 15.00 dans runt midsommarstången, 16.00 invigning av utescenen
12 juli – Listerkyrkans husband
19 juli – ”Towe & Carl”, ”Clara & Joseph”
26 juli – Familjen Sarafian och familjen Borneling
2 augusti – Briggen tre bröder

10-13 augusti – Hälleviks tradjazzfestival
Torsdag – lördag 15.00-20.00 Öppen kyrka med servering
10/8 18.00 Jazzkonsert
11/8 18.00 Jazzkonsert
12/8 18.00 Jazzkonsert
13/8 11.00 Jazzgudstjänst med Listerkyrkans jazzband m.fl.

Text: Helena Eriksson
Foto: Helena Eriksson, Listerkyrkan