”Man kan vara sig själv här”

Det är något speciellt med Heljarödsgården. Gården välkomnar på ett oförklarligt sätt. Så fort människor kommer till gården slappnar de av och går ner i varv. Många säger att gården är ”inbedd” och det är vanligt att man kommer till gården för att just be. När ungdomarna kommer till Midsommarljus landar de direkt och lägret kan börja.

Årets planeringsgrupp har gjort ett fantastiskt jobb med att få ihop ett läger med riktigt bra undervisning, roliga utmaningar, god mat, café, underhållning och ett väldigt härligt häng. De flesta av årets talare har själv funnit med som deltagare på Midsommarljus förr om åren och kommer med glädje tillbaka till lägret för att ge vidare.

En av dem är Rebecca Nordén som predikade en av kvällarna:

– Det är oerhört viktigt med läger, säger hon. Jag har själv varit på denna plats som barn och tonåring och det har fått betyda så mycket. Ju längre en ungdom kan åka på läger desto bättre är det. Jag vet ju det av egen erfarenhet.

Hon fortsätter:

– Sedan är det superkul att få komma ut och träffa ungdomarna och jag tror att jag har något att förmedla till dem.

Lägercheferna Christoffer Lundahl och Rune Lindgren har ständiga leenden på läpparna och det är mycket tydligt att de trivs mitt ibland alla ungdomarna.

– Midsommarljus är ett fantastiskt läger som gett mig många härliga upplevelser genom åren, säger Rune. Att då få chansen att var med och arrangera detta läger ser jag som en stor ära och något jag gladeligen tar på mig.

På lägrets fjärde och sista dag sitter Oliver Bengtsson, Johan Lindeberg, Josef Larsson och Maria Lindeberg vid ett av frukostborden. Pojkarna är inte helt pigga och de försöker sakta vakna till. På frågan om varför de valt att åka på lägret kommer svaret snabbt från Josef:

– Jag är här för då slipper jag bära ved hemma!

De andra killarna skrattar till och svarar att de hört att det är ett bra läger och nu när de har åldern inne valde de att komma hit. Maria Lindeberg har funnit med i flera år och hon säger att Midsommarljus är årets höjdpunkt.

– Det är jordens bästa läger, säger hon. Det är sådan gemenskap här. Och glädje.

Maria saknar tältmötesserien som förr om åren arrangerades parallellt med lägret. Att fira gudstjänst i tältet var speciellt menar hon men det har varit riktigt bra så här också.

– Det känns som om det var fler specialinbjudna talare än det brukar vara, säger Maria. Det har varit riktigt bra föreläsningar och predikningar.

Kerstin Mathiasson från Ljungbyhed är på sitt första Midsommarljus.

– I den ungdomsgrupp jag funnits med i har det inte varit många kristna med men så hörde jag från en annan ungdomsgrupp att detta är ett bra läger. Jag tycker det har varit jättebra, jag har speciellt tyckt om undervisningen med Markus Olsson.

I pingisrummet har tjejer som valt att sova på golv hållit till. Efter söndagsmorgonens gudstjänst hittar man Elin Vetterlein, Judit Lilja, Emilia Henriksson och Beata Fransson utspridda på madrasserna. Det syns på dem att de har haft roligt och för lite sömn börjar ta ut sin rätt. Elin var med på lägret förra året:

– Det var superbra förra året så jag ville absolut vara med i år också, säger hon.

De övriga tjejerna har hört att lägret var bra och ville inte missa det. Judit tycker att undervisningen har varit väldigt bra och att det varit kul att kunna umgås med kompisarna men också med Gud. Emilia menar att det är ett härligt häng och alla pratar med alla.

– Det är ingen som dömer någon här, säger Elin. Man kan vara precis som man är.

Solen spricker upp och om man vill kan man köra frisbee nere på ängen. En hel del ungdomar har dragit sig neråt men ute på gården står Sofie Myrtenstam och Hanna Ahlfrid och serut som om de inte bestämt sig för vad de ska hitta på.

– Finns det någon annanstans att vara på Midsommar, utbrister Sofie. Vi har tagit nattdopp varje natt efter midnattsmässan. Då är det varmare i vattnet och det ska bara göras!

Hanna trivs bra. Hon tycker om att man kan hänga med kompisar och Jesus på lägret. Hon tycker också att det är mysigt att man kan prata om Gud, Jesus och djupa frågor var man än är på lägret. Det behöver inte vara på gudstjänsten just. Sofie lägger till att det var just vad de hade gjort kvällen innan i ett av tälten.

Att vara sig själv helt och hållet är inte lätt i dagens samhälle. Därför är läger som Midsommarljus väldigt viktiga då ungdomarna kan komma och vara precis som de är. Att de själva uttrycker att det är just det man får vara på ett läger såsom Midsommarljus är stort. De inser och förstår att de inte är dömda utan att de duger precis som de är. Låt vår bön vara att ungdomarna inte tappar den känslan och förståelsen när de är tillbaka ute i ”den vanliga” världen. Låt vår bön vara att ungdomarna växer upp till starka lärjungar som vet vem de ska följa och vet var de ska ha sin identitet. Det kristna lägerlivet är viktigt. Oerhört viktigt.

Text: Helena Eriksson
Foto: Anne-Marie Öhman, Helena Eriksson