När världen kom till byn

När man öppnar dörren till missionshuset i Svensköp slås man av doften av mat. På spisen puttrar potatis och stekpannorna är fyllda av köttbullar. Sakta men säkert kommer fler och fler in genom dörren. Det är scouter i alla åldrar, ledare men även andra från byn och föreningen. Man har bjudit in alla som på ett eller annat sätt har sponsrat projektet med att bjuda in scouter från Malawi till byn. Vissa har hjälpt till med pengar, andra sponsrar med kläder, handdukar och annat som behövs under ungdomarnas vistelse i Sverige. Alla är välkomna till festen denna kväll. Så kommer de ner från trappan klädda i fina traditionella kläder. Gästerna från Malawi är här! 

Lena Nilsson välkomna och Oskar Arvidsson översätter till engelska.

Det är inte länge sedan det blev klart att de fem ungdomarna från Malawi skulle komma till Svensköp och även följa med scoutkåren till Patrullriks i Mossebo. Man har jobbat hårt med att få ihop de pengar som behövdes för att få hit dem. Att nu ha gästerna i byn ger missionsföreningen enorm glädje.

– För några år sedan var Annika Ovander, som varit missionär i Malawi, hos oss för att visa bilder och prata om landet, säger Lena Nilsson som är ordförande i Svensköps missionsförening men även en av scoutledarna. Vi började sedan prata om att få hit några scouter och nu tyckte vi att det fick hända något så vi satte igång!

Sedan Annikas besök har man tagit kontakt med kyrkan och scoutgruppen i huvudstaden Lilongwe och mail har gått fram och tillbaka mellan länderna. På så sätt byggde man upp en relation med kåren i Malawi. Sedan började man leta pengar. EFS Sydsverige har hjälpt till och Sofia Svensson på Bial har sökt olika fonder till föreningen. Förutom detta har människor i byn och vårt distrikt hjälpt till på olika sätt. Tillsammans har man lyckats och nu är fyra ungdomar och en teamledare här!

– Vi hoppas att detta kommer att ge våra barn och ungdomar såväl som ungdomarna från Malawi minnen för livet, säger Lasse Bertilsson, en av scoutledarna. Vi får förhoppningsvis vänner för livet och vi hoppas att hudfärgen inte syns, varken för dem eller oss. Vi är alla människor.

Lena har saknat utländska besök på de senaste Patrullriks och menar att det har känts lite fattigt. Det är här man i Svensköp kände att man kan hjälpa till:

–  Vi pratar ofta om internationella frågor i scoutkåren, säger Lena Nilsson  Det kan vara mänskliga rättigheter, demokrati och barns rättigheter. När vi lär känna våra nya vänner från Malawi får våra barn och ungdomar nya perspektiv och det vi pratar om blir väldigt aktuellt.

Hon fortsätter:

– Med sociala medier blir avstånden inte så långa och vi hoppas kunna fortsätta hålla kontakt efter att ungdomarna har åkt hem. Drömmen är att vi kan samla ihop pengar så vi kan åka och hälsa på dem!

Davie, Limbani, Chimwemwe, Howard och Martha

Howard Maujo är ledare för teamet. Han är i Sverige för fjärde gången, senast var han med på EFS och Salts årskonferensen i Södertälje där man firade 150 års mission.

–  Jag hoppas att vi får ett fint utbyte våra kyrkor emellan, säger han entusiastiskt. Vi förväntar oss att få möta många människor och att det kommer att bli ett äventyr från båda håll. Vi kan dela det bästa av våra erfarenheter med varandra. Vi är alla del av Guds skapelse och vi kan lovsjunga tillsammans.

Martha Mphalosci är förväntasfull och väldigt glad. Precis som de andra ungdomarna är hon väldigt öppen och social. Hon har aldrig varit utomlands förut så detta är ett stort äventyr. Just denna dag har de varit i Kristianstad för att handla sådant som de behöver ha med sig på Patrullriks så de får känna att de har allt som de svenska ungdomarna har.

– Allt är annorlunda, säger Martha. Träden, husen, infrastrukturen och allt man ser.

Hon menar att hon är här för att lära sig men också för att lära svenskarna olika saker.

–  Vi ska alla bygga upp varandra och dela erfarenheter, det är därför vi är här!

Vi ett annat bord sitter Chimwemwe Namalanda och äter köttbullar. Hon säger att hon tycker om maten även om den är annorlunda. Hon har ett långt band av pärlor i sitt hår som är uppsatt vackert. Man kan köpa sådana halsband och andra smycken och tyger som de har tagit med sig till Sverige. Allt är gjort av scouterna i Malawi och på Patrullriks marknadsdag ska man sälja sina produkter. Det är tydligt att Chmiwemwe och de andra är mycket stolta över sitt hantverk och det handlas frisk redan denna kväll.

Efter maten ger Howard en presentation om Malawi. Han visar bilder och berättar fakta om ett väldigt vackert land som har stora drömmar och önskningar för sin framtid. Ett land som redan har haft en kvinnlig president och som har gratis skolgång upp till årskurs 8. Men det är också ett land i stor fattigdom, ett land som HIV/aids är mycket utbrett. Scouterna generellt i Malawi hjälper till i samhället så mycket det kan, De bygger toaletter och duschar och man är fullt på det klara med att alla är bra på något som kan användas i samhället.

Oskar Arvidsson, som arbetar som ungdomsledare i Hörby-kretsen, strålar när han pratar om detta utbyte:

– Detta kan ge våra barn och ungdomar nytt perspektiv  på livet, säger han entusiastiskt. De kan få upp ögonen på hur andra i världen har det i sina liv. Sedan måste de ju också prata engelska och utmanas på det sättet.

Davie på en hoover board

Davie Amigo Ndalama får syn på en hoover board som står i kapprummet. En av ungdomarna visar vad det är för något och han provar genast att åka. Det går bra för honom och han är lycklig! Limbani Bar Dinga är i Europa för första gången och det är en dröm som blivit sann.

– Mina förväntningar på resan är jättestora, säger han. Det kommer bara goda ting ur det här och det ska bli så spännande att åka på Patrullriks.

Matthea. Lärke och Emilia

Matthea Jörgensson är 15 år och bor i byn och är med i scouterna. Hon var med på Kastrup och hämtade gästerna dagen innan och hon är förväntansfull inför allt som ska komma:

– De är jättetrevliga och det ska bli kul att lära om världen, inte bara Malwai, säger hon. Det är kul att se hur människor är när de kommer till nya miljöer.

Hennes syster Lärke och kompisen Emilia Strandberg berättar att scouterna är en självklarhet för dem. Det spelar ingen roll vilken ålder man är, alla umgås med alla och man kan vara sig själva. När de träffas gör man allt från att vara i skogen till att prata om viktiga frågor som rör oss alla. De tycker det är väldigt kul att få lära känna scouterna från Malawi.

Det verkar som om hela byn på något sätt är engagerad i besöket från Malawi. De som är med på festen kan inte sluta le. Världen har kommit på besök till Svensköp och Killhult. I denna glädje finns en stolthet i att tillsammans ha förverkligat drömmen om att få hit scouterna från Malawi. Redan efter två dagar ser man att upplevelsen kommer att leva kvar i alla länge efter att ungdomarna har åkt hem. Vi kommer från olika länder men vi är alla människor. Såsom Howard sa, vi tillber alla samma Gud. Vi är alla barn till den Högste. Vi önskar ungdomarna från Malawi men även alla involverade i Svensköp en härlig tid tillsammans och vi hoppas att Patrullriks blir en stor upplevelse.

Text och foto: Helena Eriksson