”Full galopp framåt”

Mörkret lägger sig sakta över Listerlandet och husen lyses vackert upp av juleljus. Vägen går förbi Siretorp och ut mot Västra Näs. Havet skymtar vid vägs ände men en bit innan dess står mängder med bilar parkerade utanför det gula huset. Lamporna är släckta och man kan tro att ingen är där. När dörren öppnas kommer man in i en absolut fullsatt kyrksal endast upplyst av stearinljus där församlingen sjunger en julpsalm. Lite senare visar barnen ett julspel och sjunger glatt och engagerat. Stämningen är ljuv och fin. Det är advent. Det är advent i den lilla missionsföreningen i Siretorp/Västra Näs. 

Annie Nilsson har varit föreningens drivkraft i alla år. Tyvärr gick hon bor under 2015 men hon finns i allra högsta grad med i föreningens verksamhet än idag. Hon finns med i samtalen och man tackar henne även vid adventsfestens slut. Om det inte vore för henne skulle föreningen inte funnits kvar och inte heller skulle den framåtanda som råder finnas.

Kristina Carlsson, Kersti Södergren, Camilla Filipsen och Boel Sjöberg hjälper till i köket under serveringen.

– När Annie gick bort ville vi inte att detta skulle försvinna så vi delade upp arbetet mellan oss, säger Kristina Carlsson som är fjärde generationen medlem i föreningen.

Det är numera 25 medlemmar och flera av dem tillkom när man tog tag i arbetet efter Annie. Ungefär hälften av dem är dubbelanslutna till Listerkyrkan och flera  yngre har gått med i föreningen.

Boel Sjöberg är en av dem som engagerat sig på senare tid och just denna eftermiddag hjälper hon till att servera kaffe. Huset har inte rinnande vatten så de som arbetar i köket idag har tagit med sig termosar med både te och kaffe:

– Jag kände ett kall att finnas med här, säger hon med ett leende.

Camilla Filipsen står och diskar för hand efter serveringen, det kalla vattnet hämtar man utifrån men det är inget problem, stämningen är hög. Camilla håller med Boel:

– Vi vill att missionshuset ska leva kvar!

Kersti Södergren och Ingmar Nilsson

Annies bror Ingmar Nilsson är en nyckelperson idag. Han är 85 år och piggare än de flesta. Ingemar är barnfödd in i föreningen och det var här han gick i söndagsskola som barn. När han blev äldre gifte han sig med en kvinna som var engagerad i Sölvesborgs församling så det blev även Ingmar. Men engagemanget i Siretorp/Västra Näs fanns kvar det också och när Annie gick bort klev Ingmar in som en av de drivande.

– Vi vill bevara bevara kulturen och de gamla traditionerna som missionsföreningen har, säger han. Men vi måste arbeta framåt, det är viktigt.

Solvieg Wollin, präst i Mjällby församling, är engagerad i missionsföreningen sedan 16 år.

– Det började med att den kvartett jag sjunger i framträdde på adventsfesten, säger Solveig.  Nu  älskar jag missionshuset! Jag är en storstadsflicka som hörde om missionshusen ute på landet men hade aldrig upplevt dem. Här finns en folklighet och den vilja som finnas att dra sitt strå till stacken är härligt. Här är det varmt och det finns hjärta. Nu har kvartetten sjungit på alla adventsfester under dessa 16 år.

Sång och musik med operasångaren Rolf Nilsson och med Rolf Fogelström på fiol.

Det är väldigt tydligt att man hellre pratar om framtiden än om det som varit. Kersti Södergren är föreningens ordförande och hon har ständigt ett leende på sina läppar.

– Det har kommit in flera yngre i föreningen så arbetet fortsätter, säger hon. Eftersom huset ligger i ett sommarstugeområde vill vi nå ut till sommargästerna här. I somras arrangerade vi en kväll som drog mycket folk och vi fick höra att man tyckte det var en rolig tillställning. Så till sommaren får vi göra något mer. Vi hittar på något som intresserar folk!

Under åren har föreningen varit mycket aktiv och idag har man gudstjänst på trettondagen, man håller vårfest, sommarfest och höstförsäljning samt att man inbjuder traditionsenligt till adventsfest varje år.

– Årets höstförsäljning slog rekord med råge, berättar Ingmar. Vi fick in hela 25 000 kr som vi skänkte till Bial. Här är det full galopp framåt!

Missionshuset i Siretorp/Västra Näs.

Varje år sedan 1946 har Ingmar klätt altaret med granris och ljus. En stark tradition man är stolt över. Men även om man håller hårt i en del gammalt ser man framåt på ett sätt som är tydligt och självklart. Här finns inga tankar på att lägga ner utan det här är en levande missionsförening som gör skillnad. Glädjen i huset är smittande och ingen åker därifrån utan att vara väldigt inspirerad och på gott humör. Siretorp/Västra Näs missionsförening lyfter upp och gläds åt det som varit men fokuserar framåt. Med evangeliet i centrum.

Text: Helena Eriksson
Foto: Ingmar Nilsson, Helena Eriksson