Med förväntan i luften

En efter en ringer de på för att komma in på expeditionen i Hässleholm. De kommer från Malmö i söder, Glimåkra i norr, Jämjö i öster och Ängelholm i väster. En del har endast träffats några gånger medan andra känner varandra väl. En del har stor erfarenhet av distriktets arbete och verksamhet medan andra har mindre kunskap. Men det spelar ingen roll, förväntan ligger i luften. Det är något nytt på gång. En ny styrelse har valts och det är första gången de träffas efter årsmötet. 

Magnus Lennartsson, Anna-Klara Castor, Karin Göransson, Erik Arvidsson och Jonas Hallabro tar för sig av maten.

Man börjar kvällen med att äta tillsammans, något som man har som tradition i styrelsen att göra. Organisationssekreterare Maggan Cada  dukar upp med potatisgratäng, skinka, rostbiff och sallad. Styrelsemedlemmarna tar glatt för sig och småpratet runt bordet känns hemtrevlig och tryggt.

– Jag är ny inom EFS, säger Anna-Klara Castor, en av de nya styrelsemedlemmarna. Det är spännande att få komma med i styrelsen för att dels lära känna organisationen men även lära mer om verksamheten.

När man ätit färdigt och mötet ska till att börja känns stämningen lite nervös och osäker. Man har ingen ordförande än så Erik Arvidsson tar ordet. Det är även han som tagit på sig att skriva ihop en dagordning och förbereda alla inför mötet. Maggan berättar att om man lyfter på locket till den svarta grytan som står på bordet så finns det en del godsaker att förse sig med. Distriktsföreståndare Jonas Hallabro talar om att Salt Sydsveriges styrelse skickade med grytan full med godis till ett av EFS Sydsveriges styrelsemöte förra året och efter det finns grytan med vid varje möte.

EFS Sydsvseriges styrelse 2018. Fattas på bilden gör Mats Hansson och Markus Paulsson.

Man samlar sig och Jonas inleder med att läsa söndagens evangelietext. Tystnaden lägger sig. Det handlar om Jesus. Det är tydligt att det är därför var och en runt bordet är här. Det handlar om Guds rike. Det handlar om att göra Jesus känd, trodd, älskad och efterföljd.

Efter bönen tar Erik ordet och man väljer honom till ordförande för mötet. För att alla ska ha koll på varandra, då det är första gången man ses, gör alla namnskyltar som man sätter framför sig för att göra det hela lättare. Alla presenterar sig och sedan tittar man på dagordningen. Det är många punkter och man inser att man inte kommer att hinna med allt vid detta tillfälle. Diskussionen man börjar med är hur man som styrelse vill att strukturen ska se ut, man vill inte fastna i gamla former innan man har pratat om hur man vill ha det.

Redan innan mötet uttrycker Kenneth Ferm, som blev omvald vid årsmötet att man nu har en fantastisk möjlighet.

– Nu ska vi i praktiken leda in EFS Sydsverige i framtiden. Det är en utmaning.

Björn Pettersson, som suttit med i flera år, håller med.

– Det är spännande med den nya styrelsen. Det kan behövas få in lite nytt folk ibland, det är bra med nya tankar.

Samtalet runt bordet fortsätter och det finns frimodighet. Man är inte rädd för att ställa frågor och komma med förslag. Samtalet om hur strukturen ska se ut fortsätter en bra stund och man nöter och blöter. Stämningen är artig, vänlig men även lite försiktig trots frimodigheten. Det viktiga är att samtalet är levande och det märks att det är en prioritet för styrelsemedlemmarna.

Andre vice ordförande Kenneth Ferm, förste vice Ingvar Persson och ordförande Erik Arvidsson.

Lite senare under kvällen konstituerar man sig. Till ordförande väljs Erik Arvidsson, till vice ordförande Ingvar Persson och till sekreterare väljer man Maggan Cada.

– Det kändes som ett naturligt steg att ställa sig till förfogande till ordförandeposten, säger Erik. Jag har varit en av de som varit tydligast med att vi bör ta steget in i den nya formen.

Erik fortsätter:

– Styrelsen känns engagerad och alla har sina specialintressen där man vill ge in lite extra inom sitt område. Det känns spännande.

EFS Sydsveriges styrelsearbete 2018 är igång. De har ett stort ansvar, det är en betydelsefull utmaning och det är ett oerhört viktigt arbete de har framför sig. Ha dem gärna med i era böner. Vill man veta lite mer om de olika styrelsemedlemmarna kan man läsa om dem på hemsidan. Klicka här för att komma dit.

Text: Helena Eriksson
Foto: Helena Eriksson, Maggan Cada