Med tårar och leenden

Det är en solig eftermiddag i september och dörrarna till kapellet i Kungshult är öppna till samling för en sista gång. En liten trofast skara kommer för att säga farväl till en epok, till ett missionshus, till en plats som fått påverka många människor. När klockan närmar sig 16 sätter sig alla tillrätta och ceremonin kan börja. 

Kapellet invigdes den 10 oktober 1942 och nu, nästan 76 år senare, är det dags för avslutning. Människor som funnits med i föreningens verksamhet på ett eller annat sätt har kommit och det finns en glädje när man kommer in genom dörren. Den här platsen har fått betyda mycket, det står klart.

Sven E Johansson välkomnar och efter en psalm lämnas det öppet för människor att dela med sig av minnen från tiden i Kungshult. Många kommer fram. Man talar om söndagsskolan, om hembakade kakor och missionsauktioner. Man talar om Majbritt Nordin från byn som blev missionär. Man talar om den populära julhälsningen och om den stora barn- och ungdomsverksamheten som fanns och naturligtvis talar man om eldsjälen Per Alfons Jönsson som var den som drev verksamheten i kapellet.

Efter en stund tar distriktsföreståndare Jonas Hallabro vid och snart säger han de laddade orden: ”Härmed förklarar jag att Kungshults missionshus inte längre används för kyrkliga handlingar.” Under psalmen som följer går han fram och plockar ner korset ovanför altaret. Margareta Cada kommer fram och tar ljusstakarna medan Sven E Johansson klär av resten av altaret och plockar med sig bibeln. Genom en procession lämnar de kyrksalen. Tårarna rinner på en del, det är ett laddat ögonblick. Det är mäktigt, det är stort.

Efter ceremonin blir det fika. Man bjuder på äppelkaka bakat på äpplen från Gamla Bo, sommarhuset som tillhör Kungshults kapell. Sorlet runt fikabordet är hemtrevligt och ännu fler minnen delas. Man tittar i gamla fotoalbum och man pratar om människor som har passerat under åren.

Det blir en fin stund, en sista gång, i Kungshults kapell. Vi tackar Gud för allt han gjort i Kungshult. Livsluft har tidigare skrivit en artikel om Kungshults kapell. Den kan man läsa här.

Text och foto: Helena Eriksson