En rustningsplats

Heljarödsgården köptes in gemensamt av EFS-föreningarna i Kullabygden 1962 efter många års letande efter en gemensam byggnad. Gården var tänkt att samla bygdens ungdomar och i början av 1970-talet satte ungdomsarbetet fart ordentligt. Man samlade mellan 40-50 ungdomar varje gång; det var ungdomskväll, bibelstudie eller ungdomskör. Det var på Heljarödsgården det hände. Det var här man hörde hemma.

Ungdomarna blev äldre, de gifte sig och skaffade familj. Men man stannade kvar i UG trots det och yngre tillkom hela tiden. Det var en bra spännvid mellan åldrarna, men ingen tyckte det var konstigt.

– Vi träffades flera gånger i veckan och på söndagarna, ungefär en gång i månaden, sjöng ungdomskören i något av missionshusen i trakten, säger Karl-Åke Jönsson, ordförande i föreningen. I flera år åkte vi till Norge en gång om året också.

Det blev en livsstil för dessa ungdomar och unga vuxna, det mesta kretsade kring gården.

– Det betydde allt, säger Mats Gudmundsson som sitter med i styrelsen. Det var en gemenskap utöver det vanliga, en gemenskap mellan generationer.

I mitten av 1980-talet började det ebba ut och flera föreningar startade egna ungdomsgrupper. Men i slutet av 1990-talet växte ungdomsgruppen och blev väldigt stor igen. Gården var vid det här laget ordentligt ”inbedd” något man känner det så fort man kör in på parkeringen.

– Bönen är rejält etablerat på gården, säger Karl-Åke. Det märks.

Långt innan gården köptes ägde tältmötesserien rum på Bäckaskogs festplats, när gården köptes flyttades den hit. Här har många människor spenderat sin midsommar under ledning av fantastiska talare och härlig lovsång. Under slutat av 1990-talet tillkom ett ungdomsläger, det kan du läsa om här. Tältmötesserien lades ner för tre år sedan.

– Jag har funnits med här de senaste åren och jag blev förvånad när jag såg hur många som kom för att fira midsommar här även utan tältmötesserien, säger Gunilla Persson som också hon sitter med i styrelsen. Det märks att väldigt många människor har hjärta för gården.

Nu står gården inför ett nytt skede. Sedan mars 2017 har man processat, inväntat, lyssnat in och framförallt bett för gårdens framtid. Styrelsen är noga med att inte stressa fram något utan att det verkligen blir vad Gud vill.

– Det finns de som undrar vad som händer med gården, säger Gunilla. Men precis som vi ser i bibeln så stannar vi upp och ber. Det händer saker här men kanske inte så konkret som många vill.

I våras gick man ut med att man vill starta en kommunitet på gården. För att göra detta möjligt behöver man ha ett par boende på gården och därför samlar man nu in pengar för att bygga om ovanvåningen på huvudbyggnaden.  Det ska bli en lägenhet för paret som både ska tjäna på gården men också ha vanliga arbeten.

– Det är viktigt att det inte blir en bubbla, säger Freja Albertsson som sitter i styrelsen och är en av dem som arbetat fram förslaget. Vi får inte stänga in oss på gården utan vi måste finnas ute i samhället.

Kommuniteten ska alltså vara människor som bor i sina egna boenden och arbetar på sina vanliga jobb. Men under en viss tid ska man välja att sätta av tid för att finnas på gården två till tre gånger per vecka för bön och undervisning. Tanken just nu är att gården ska erbjuda detta några gånger per vecka så det ska finnas dagar att välja på. Däremellan finns man alltså i sin ”vanliga” värld. Fokus ska inte ligga på verksamhet utan på livsstil.

– Vi hoppas att gården ska vara en rustningsplats där vi rustas att vara modiga som kristna, säger Freja fundersamt. Att vi som kristna ska våga följa Guds ord och att våga följa missionsbefallningen med att gå ut. Därför kommer troligvis vissa av de samlingar som erbjuds kommuniteten vara öppna för alla.

Styrelsen är tydligt fokuserade på framtiden men viktigast för dem är bönen, att följa Guds plan. Man har ansökt om bygglov och det bör vara klart vid årsskiftet. Man arbetar också på en insamlingsstrategi för de 700 000 kr man behöver.

– De pengarna finns inte på kontot idag, säger Gunilla. Det kommer att krävas en del arbete att få in dem.

Lugnet finns hos styrelsen. Man längtar men är inte stressade. Man vet att allt är i Guds händer och därför är de trygga.

Gården har idag 27 medlemmar och 200 vänner, de så kallade Heljarödsvännerna. Som medlem får man rösta, som vän får man ta del av information om vad som händer på gården, exempelvis har man tre bönedagar per år. Man tar också emot grupper under året för läger och det finns lite mer på agendan. Vill man bli medlem eller bli vän med gården, kontaktar man info@heljarodsgarden.com. Gården tar tacksamt emot gåvor till bygget, bankgiro 833-6869 märk”ombyggnad”. Det går bra att läsa mer om gården på deras hemsida.

Text: Helena Eriksson
Foto: Helena Eriksson, Heljarödsgården