Det är i Hörby det händer

När bussen rullar in på busstationen lånar jag Natanael fråga till Filippos: ”Kan något gott komma från Hörby?” Även mig skulle Jesus få överraska. Livsluft möter EFS-kyrkan i Hörby, den lilla gemenskapen med den stora längtan. 

För ungefär 15 år sedan fick de 30 medlemmarna i EFS-kyrkan i Hörby en utmaning av sin präst Håkan Lindberg. I samband med en ekumenisk bönevecka frågade han om inte bönens låga kunde fortsätta att brinna även efter veckans slut? Sedan dess träffas människor för bön varje vardag och varje tisdagskväll är det dropin-förbön för den som önskar. 

Den ständiga bönen påverkar naturligtvis hur det ser ut idag. För några år sen flyttade det in lite folk och sen har det har varit lite tråkigheter i andra församlingar i Hörby och vissa har valt att komma till oss. Även folk utifrån har kommit in via kören, barnverksamheten och Alpha. Så har vi en kultur av öppenhet och kärlek. Människor utifrån säger att de mött en kärleksfull gemenskap som betytt mycket. Idag är vi cirka 70 medlemmar, berättar Tomas Åkesson, anställd som församlingsledare. 

Det finns nog många kristna i Hörby med omnejd som inte har någon kyrka. Vissa söker efter det och andra vill nog inte ha det just nu, men kanske vi kan fånga upp dem med tiden. På påskdagens gudstjänst var det exempelvis knökfullt här, så många får man nog egentligen inte vara här! berättar Susanne Anevik, ordförande i föreningen. 

EFS-kyrkan har blivit lite av en ekumenisk uppsamlingsplats för kristna i Hörbytrakten. 

Vi vill vara ekumeniska och jag brinner för enheten mellan de kristna. Vi har exempelvis börjat att ha bönesamlingar tillsammans med Pingstkyrkan i stan, säger Susanne. 

EFS-kyrkans vision sträcker sig dock långt utanför Hörby: ”Vi vill vara en kyrka som förändrar världen”.

– Den är ju väl tilltagen men vi vill vara en kyrka som förändrar världen i det lilla, att vara med och förändra världen för någon. Det kan handla om skolvärlden eller företagsvärlden i Hörby. Man kan också tänka att man tar boret l:et i världen och säga att vi vill vara med och förändra värden. Man får sikta mot stjärnorna och nå trätopparna. Visionen har också gett en beredskap att vara med och förändra samhället i Hörby när exempelvis kommunen hör av sig och vill ha hjälp, säger Tomas. 

Beredskapen och villigheten är det inget fel på. Under vårt samtal nämns följande verksamheter: Söndagsgudstjänst med söndagsskola varje söndag, gospelkör varje söndag med 35-40 medlemmar varav många kommer utifrån, öppen kyrka med frukost varje onsdag förmiddag, smågruppssamling med undervisning och efterföljande samtal varannan torsdag, kvällsöppet med mat, gemenskap och spel varannan torsdag, ungdomsgrupp varannan fredag, barngrupp varannan fredag, ungdomsaplhakurs, stickträffar som stickar till förmån för ett projekt i Vitryssland, kaffevagn på stan varannan fredag. 

Just den här dagen är det dukat till fest kyrkan.
– Ikväll skall vi arrangera galan ”Hjälpande hand” till förmån för ett projekt i Vitryssland som Göran och Marianne Grahn har. Barnen och ungdomarna har sålt lotter och vi ska ha lotteri ikväll. Det är roligt, företagare i Hörby vill gärna vara med ge gåvor till något bra, berättar Tomas.

– Det känns väldigt livfullt och växande och expansivt, säger Susanne. Tomas fortsätter: 
– Vi har mycket verksamhet. Samtidigt behöver vi vara noga med att inte klä oss i en kostym som vi inte kan bära. Det får vara utifrån de förutsättningar som finns och som vi mäktar med. Kyrka får inte vara en plats där folk går in i väggen utan det måste finnas rim och reson. Sen får vi förlita oss på kraft ifrån Gud. Det är så lätt att svepas med i allt som behöver och kan göras. 

– Med 40-60 personer på gudstjänst och all verksamhet så börjar det bli lite trångt, speciellt efter gudstjänsterna när man ska fika. Det är kul men kommer bli problem när vi fortsätter växa, säger Susanne. 

-Jag vill se att vi blir så många att vi måste knoppa av till mindre gemenskaper eller dubbla gudstjänsterna! säger Tomas och fortsätter: 

– Det finns ett stort engagemang, och en vilja och längtan efter att se saker hända. Det känns jättespännande. Det finns folk som vill göra saker. Utmaningen är hur vi kan stimulera och inspirerar detta.

Som ett led i att inspirera och stimulera körde man i höstas igång en lekmannapredikantskola. Tomas berättar:

– Vi är cirka sju-åtta lekmän i församlingen som predikar en till två gånger per år. Jag tänkte att dom måste få möjlighet att förkovra sig och bli inspirerade och känna att dom är viktiga, för de gör ett fantastisk jobb för kyrkan här! Jag tänkte att vi skulle ha någon typ av utbildning eller inspirationsdag. Jag pratade med Jonas Nordén i Malmö och nu har vi haft vår första träff, vi var 13 personer tror jag. Vi tänker att det skulle kunna vara en grej som fler i hela regionen hänger på. Det känns jätteroligt. Nu har vi bokat två gånger till med Jonas under våren. 

I höst välkomnade EFS-kyrkan också sina första ”teamare”. Felicia Åkesson och Daniel Göstason läser via Åredalens folkhögskola och har ansvar i församlingen. Tomas berättar: 

– Vi har under rätt så många år funderat på teamare men det är inte hur lätt att få ungdomar att vilja vara i Hörby. Det började med att Felicia funderade på det och var runt på lite intervjuer men hon upplevde att Gud ville att hon skulle vara här i Hörby. Så frågan kom till oss. Daniel hade också funderat på det och var intresserad. Då sa vi att: Vill ni så vill vi. Felicia och Daniel är kamratstödjare på högstadieskolan Frostskolan två dagar i veckan, håller i ungdomsalpha, leder ungdomsgruppen och gör lite annat smått och gott. 

Hörby kommun har också hört av sig med ett projekt som de vill att EFS-kyrkan och deras teamare är med i.

– Vi är ju ute med kaffevagn varannan fredag och har pratat om att utöka det till att ha ett ungdomscafé. Vi pratade med Pingstkyrkan som har jättebra lokaler och de var intresserade. Samtidigt har kommunen gjort om en butikslokal i centrum till ett ”vardagsrum” och nu frågade de om någon ville vara med och göra nått kring det. Det nappade vi på, så vi ska börja den 6 och 13 december och ha öppet tillsammans med Svenska kyrkan och fältarna här i Hörby, berättar Tomas. 

Det är i Hörby det händer. En liten gemenskap med en stor längtan som bygger varsamt med bönen som grund. De kanske inte kommer att förändra hela världen för alla, men kanske får de vara med och förändrat hela världen för någon?

text och bild: Kristoffer Lignell