Lite bättre än andra

text: Stefan Svensson bild: Kristoffer Lignell

Under flera år, medan vi bodde i Växjö, hade vi några bilar som fordrade lite extra omsorg. Det berodde inte på dålig kvalitet, utan att vi köpt dem ordentligt begagnade. Därför behövdes verkstadsbesök lite nu och då, och särskilt en av mekanikerna (vi kan kalla honom R.) kom jag väldigt bra överens med. Det hände att jag fick stå på verkstadens parkering och skruva på någon del med hans handledning. Det blev ett och annat samtal av andlig karaktär.

Vid ett sådant tillfälle, fällde min vän en kommentar, av typen: ”Ni kristna förväntar man sig nog ska vara lite bättre än andra” På vilket sätt då, undrade jag. ”Ja, ni anser ju att ni lever på ett bättre sätt än vi andra, ljuger inte och svär inte och så vidare. Ni behöver inte be Gud om förlåtelse.

”Vet du R., svarade jag, det är precis tvärt om! Den som är kristen är mycket väl medveten om sina fel och brister, och får ofta be både Gud och medmänniskor om förlåtelse. Om vi är bättre än andra har jag ingen aning om, men för den som tror finns ingen synd och skuld längre!

R. trodde inte på mig, så jag fick försöka förklara så enkelt jag kunde.

Jag tror att det faktum att det finns 100 % förlåtelse och skuldbefrielse, är kristenhetens bäst bevarade hemlighet. Vi kommer liksom inte ut med detta fantastiska besked till människor. Vi blir inte riktigt trodda, utan man vill ju hjälpa till på nåt sätt att framstå som i lite bättre dager. ”Jag är inte sämre än andra” har du säkert hört när du samtalat med någon om vad tron går ut på.

Det är inte lätt att få en lagom balans mellan lag och evangelium – vad Gud kräver och vad Gud erbjuder. Likväl är det detta som allt ihop går ut på: Att Gud kräver och förväntar sig, men samtidigt erbjuder 100 % nåd och upprättelse. När detta går upp för människor, blir befrielseerfarenheten påtaglig. 

Det som blir vårt nästa problem är att vi gärna vill lägga lagen på både oss själva och våra medmänniskor. Det gör oss till trötta och missmodiga kristna. Faktum är att det är bara evangelium som kan befria och upprätta människor!

Nu blir det alltså ingen fällande dom för dem som tillhör Kristus Jesus. Ty den andliga lag som gäller för livet i Kristus Jesus, har gjort mig fri från syndens och dödens lag. Romarbrevet 8:1-2

Glöm inte att det gäller även dig!

Stefan Svensson, vik. regional missionsledare