Hur vet vi när ett samhälle är förvandlat?

text: Lennart Albertsson bild: Kristoffer Lignell

I EFS vision som antogs vid årskonferensen i Luleå 2018 läser vi de starka orden ”Människor och samhällen förvandlade av Jesus”. Det innebär således ingen liten ambition att vara en del av EFS. Tänk att få se när detta har gått i uppfyllelse. Tänk när Jesus förvandlat hela Landskrona, Simrishamn eller Ronneby. Vilken skillnad det kommer att bli, eller vad tror du? Eftersom ordet förvandlade står i imperfektum, så är detta alltså en bild för när visionen redan har ägt rum. För att en vision skall skapa handlingskraft och tro behöver vi se att detta är ett tillstånd som vi verkligen längtar efter att se.

Hur ser då ett sånt samhälle ut? Vad är det som EFS egentligen längtar efter? När kan vi säga att ett samhälle verkligen är förvandlat – av Jesus? Är detta något som måste synas eller kan det lika gärna ske i det fördolda? Kan ett samhälle förvandlas så att säga inifrån – och när det gått en tid så syns det för allt och alla? När det bryter igenom …

De flesta av oss har aldrig varit med om en förvandling av ett helt samhälle på kort tid förrän vi blev bekanta med viruset Covid-19. Helt plötsligt ändrades allas förutsättningar till både det ena och det andra. Vi ställdes ofrivilligt inför en utmaning som snabbt förvandlade vårt samhälle i grunden. Väldigt många mänskliga kontakter som vi ser som förutsättningen för olika verksamheter förbjöds eller flyttade till den digitala världen. Kyrkan själv tvingades ställa om, och i många fall att tyvärr ställa in. Vi har famlat och sökt efter något som fungerar, och i vissa fall har vi nått ut på nya sätt. Själv har jag genom att skicka gudstjänstlänkar till grannar och vänner utanför kyrkan fått tillbaka en önskan om att ”skicka fler”. Kanske börjar en förvandling av Jesus med att vi måste gå nya vägar. Det är viktigt att vi väljer att se den nya situationen som en stor möjlighet för evangeliet.

När jag efter att jag en gång i höstas varit på Österlen, och på hemväg precis passerat Eslöv, såg jag för min del för ovanlighetens skull, en syn. Den började med att jag såg ett litet andaktsljus tändas med en liten grupp samlad. Plötsligt började det tändas liknande ljus över hela vårt område. Det växte och jag såg människor samlas i bön och andakt på massor av ställen samtidigt. 

Jag skulle så önska att det vi längtar till efter en tid av Covid-19, nämligen samhällen förvandlade, får börja med att vi samlas till bibelläsning och bön inför levande Gud. Och detta på många ställen. Det syns inte så mycket, men därifrån utgår allt. Vårt utgjutande av vår nöd och vår längtan inför Jesus själv – det är en bön som alltid är vägen till ett förvandlat samhälle. Därifrån kommer vi att veta när det börjar synas. Våga börja i det, för samhället, osynliga!

Lennart Albertsson, verksamhetsledare