Med blicken på Jesus

text och bild: Nathalie Bencic

Han är prästen som funnits med i EFS i många år och som även var distriktsföreståndare under en period innan han tog en tjänst i Svenska kyrkan i Halmstad. För Livsluft berättar Allan om den nya andaktsboken “Med blicken på Jesus” som redan har skickats ut till över hundra hushåll.

Med ett stort leende och utslagna armar tar Allan Svensson emot Livsluft i entrén till Mariakyrkan i Fyllinge. Vi slår oss ner i en soffgrupp när Allan börjar berätta om vad som har påverkat honom i hans vandring med Jesus:

– Det började med stugmöten när jag var barn och mor och far bjöd in till bibelstunder. Jag märkte att det var något med Jesus! Sedan blev min mor och far husmor/-far på EFS-gården i Åsljunga och jag bara insöp den atmosfären som fanns där och fick med mig mycket i tidig ålder.

När Allan berättar vidare om viktiga skeenden och personer som påverkat hans tro nämns mycket och många. Bland annat berättar han om ungdomsläger han var på, ungdomsgruppen i Örkelljunga och Stig Paulsson. Stig blev som en fadersfigur för Allan då hans egna far dog när han bara var tio år gammal och Allan berättar om hur Stigs entusiasm för Jesus smittade av sig. En annan avgörande händelse för trosvandringen var när Allan sjutton år gammal åkte till Stockholm för en konferens 1974. 

– Detta var i spåren av Jesusväckelsen och Jesus var överallt! Vi åkte hem därifrån pånyttfödda av den Helige Ande och detta har jag fått bära med mig i många år.

Undervisning och livserfarenheter som följer honom än idag har handlat om Guds barmhärtighet, och om att Jesus alltid står kvar där i vår närhet, även då vi går på villovägar.

Kärleken till Guds ord, som något omistligt i en kristens liv, återspeglas tydligt i Allans andaktsbok “Med blicken på Jesus”, inte minst genom följande återgivna citat:

“Det finns ingen genväg till ett andefyllt kristet liv. Vägen går alltid genom Guds ord”.

– Ibland får vi som kristna ställa oss frågan om vi trivs med vår Bibel och om vi tycker om att öppna den och ha den nära oss. Det är där i Ordet som Gud så konkret och fint möter oss så vi behöver få ett förhållande till vår Bibel.

De senaste åren har en längtan vuxit fram inom Allan. Han ville ge vidare till andra det som har betytt mycket för honom- och andaktsboken tog form.

– De 31 betraktelserna i boken är en kort sammanfattning av vad jag har fått se hos Jesus. Det har betytt mycket för mig och jag hoppas kunna hjälpa människor att bli stilla inför bibelordet, berättar Allan.

Boken har spiralpärm för att man lätt ska kunna ha den liggandes framför sig och vila i texten och bilderna. På vänster sida är det ett bibelord och på höger sida finns en tillhörande illustration samt en QR-kod med klassisk musik.

– Jag älskar all sorts musik, men klassisk musik som är skriven till Guds ära är balsam för själen.

På nästa blad finns det en betraktelse att läsa som ett tillfälle att stanna vid det lilla. Den som tidigare har lyssnat till Allans förkunnelse har stor chans att känna igen sig då texterna är ett koncentrat av hans predikningar. Det är djup och liv i all sin enkelhet – med målet att andaktsboken ska få vara lättillgänglig och även locka den som inte brukar läsa så ofta.

Under en stor del av Allans liv har konfaläger fått betyda mycket där han själv har fått så in i unga människors liv under flera läger. När andaktsboken kom till slogs han av tanken att låta alla intäkter oavkortat gå rakt in i EFS Syds konfirmationsarbete som bedrivs på EFS-gården i Åsljunga och Åhus-gården.

– Då blev det mycket roligare och jag kunde själv promota boken. Det blev en sådan glädje i det!

När det är dags att knyta ihop säcken så väljer Allan att avsluta med de välkända orden från Helen Lemmels sång. En sång som får omvandlas till verklighet för den som slår sig ner med andaktsboken “Med blicken på Jesus”:

“Fäst dina ögon på Jesus,
se in i verkligheten själv.
Alla ting runt omkring,
smälter bort som snö,
i ljuset av hans ära och makt”.

Helen Lemmel

Andaktsboken “Med blicken på Jesus” kostar 200 kr och går att köpa via flera föreningar eller via kansliet.
Läs mer här.