Jonatan Rantzer: Kyrka i en ny tid

Ett kristet enhetssamhälle har ersatts av ett postmodernt, efterkristet samhälle, där kyrkan mer och mer utgör en minoritet som deltar på samma villkor som bordtennisföreningen eller schackklubben. Detta skapar ett behov av förnyelse. I årets första Livsluftnummer får vi möta tre aspekter av ledarskap som jag tror är instrumentella för att se kyrklig förnyelse: bön, gränssättning och initiativtagande. 

Bönen är kanske det mest grundläggande. Någon har sagt att bönen är andningen i det kristna livet – något livsnödvändigt, som ständigt behöver pågå. I reportaget Bära barnbarnen i bön får vi exempel på hur den äldre generationen ber för de yngre. I den följande artikeln vittnar Lillemor Persson om hur bönen varit en central del i hennes engagemang i EFS riksstyrelse. Låt oss hämta inspiration från dessa exempel!

Gränssättning är en annan sida av ledarskap. När Susanne Sjödahl i Örkelljunga berättar om ramarna man infört för ungdomsgruppen, med avgränsade insläppstider och obligatorisk städning, så står det i kontrast till ett samhälle som tappat förmågan att sätta gränser. I en kristen världsbild är gränser helt avgörande. Ta av dig skorna, för platsen där du står är helig mark, var Guds budskap till Mose i mötet vid den brinnande busken. Ordet helig har betydelsen “avskild” och avskildhet definieras av en gräns. Gränser skapar utrymme, trygghet och ordning och vi behöver ta emot Guds gränser i våra egna liv, så att vi i vår tur kan hjälpa andra.

Den sista aspekten är initiativtagande. Ledarskap handlar inte bara om att säga nej, utan också ja! Ta igen Lillemor till exempel, som gjort sig tillgänglig för riksstyrelsen, trots att det inte känts självklart. Eller ta införandet av ett ungdomsledarteam i Lerberget, som sätter nya ledare i funktion. Inom området Forma nya gemenskaper har regionen satt som mål att plantera 3-5 nya gemenskaper innan 2030 – det kräver nya initiativ.

EFS har en unik position för att verka förnyelse i svensk kristenhet. Som en missionsrörelse i Svenska kyrkan är vi vana att vara en missionerande minoritet. Genom bön, gränssättande och nya initiativ kan vi få se Gud bryta in på nya sätt, i år liksom kommande år. Tack att du vill vara en del i det!

Jonatan Rantzer är kommunikatör för EFS Sydsverige.