Lördagen den 12 oktober samlades drygt tvåhundra personer i Hässleholm för årets Riktad, på temat Hela Evangeliet. Det blev en dag av gemenskap och tillbedjan, men också en dag av att utforska mer vad evangeliet egentligen innebär.
Text Jonatan Rantzer Bild Jonatan Rantzer & Lennart Albertsson
Efter incheckning och fika inledde Lennart Albertsson, regional missionsledare för EFS Sydsverige, dagen med en sång:
– Så innan vi kan ge nåt svar måste vi försöka fatta frågan, löd refrängen.
Lennart refererade till regionens mål för 2030, där det talas om att Evangeliet planteras på nya ”platser” enligt väl fungerande modeller och att regionen 2030 ska ha 3-5 nyplanteringar sedan startåret 2022.
– Nyplantering är inte vår bästa gren, bedömde Lennart. Just därför är det väsentligt att vi får en bättre förståelse av vad evangeliet är, så att vi kan ta emot det och låta det forma våra liv.
Efter inledningen tog Anders Sjöberg, dagens huvudtalare, vid. Med utgångspunkt i Första Mosebok beskrev han hur evangeliet tar form redan med Abraham. Namnet Abraham betyder ju “fader till många folk” och 1 Mos 12 talar om hur alla släkten på jorden ska bli välsignade genom Abraham. När evangeliet sen skildras i Nya testamentet kopplar det tillbaka till hur Gud redan har handlat och talat i det gamla förbundet.
Eftermiddagens seminarier var en uppskattad del av dagen. James Starr, rektor på Johannelunds teologiska högskola, utforskade hur evangeliet skildras i apostlarnas förkunnelse. Som utgångspunkt återgav han den traditionella lutherska formuleringen av evangeliet. Denna har till stor del präglats av den historiska kontexten för reformationen: reaktionen på missbruk inom den katolska kyrkan resulterade i ett budskap om frälsning av nåd, genom tro. Grundberättelsen om Jesu liv, död och uppståndelse som skildras i evangelierna var däremot något som kunde förutsättas. Dessa bitar kände alla till och ingen ifrågasatte dem, varken hos Luthers meningsmotståndare eller hos människor i allmänhet. För de första kristna däremot, utgjorde detta den stora bilden i evangeliet:
– Gud ger nu vad han lovat, ända sedan Abraham.
– Gud skapar en ny värld: Guds rike
– Genom Jesu död och uppståndelse bryter detta rike in i vår värld
– Vi kan ta del av det riket, genom Jesus.
Här återknöt James till vår tid, där evangeliernas berättelse om Jesus på nytt är okänd för många. Denna berättelse är därför en viktig del inte bara i apostlarnas förkunnelse av evangeliet, utan när vi vill dela evangeliet idag. Evangeliet handlar inte bara om att jag som individ kan bli frälst genom tro, utan om att vi alla kan få ta del av Guds rike, som brutit in i vår värld.
Ett annat välbesökt seminarium hölls av Eleonore Gustafsson, på temat Evangeliet i en skam- och hederskultur. Om James seminarium lyfte evangeliets berättelse om Jesus, så kom Eleonore mer att fokusera på evangeliets konsekvenser. Medan vi i västvärlden traditionellt lagt tyngdpunkten på hur vår skuld blir försonad, diskuterades här hur evangeliet adresserar vår skam. En av deltagarna i seminariet uttryckte efteråt att det varit en “Aha-upplevelse av hur mycket som står i NT om frälsningen som befrielse från skam , inte bara från skuld!”. Denna aspekt av evangeliet är särskilt betydelsefull i en tid då vårt samhälle mer och mer får inslag av skamkultur, med prägel från invandrargrupper såväl som från sociala medier.
De återstående seminarierna var Evangeliet i liturgin med Magnus Tunehag och Evangeliet till din nästa med Daniel Källander – båda mycket uppskattade. En deltagare i Magnus seminarium vittnar efteråt angående liturgin att: “Nu förstår jag de olika delarna bättre”. Daniels föredrag upplevdes som öppet och ärligt. Någon beskriver hur: “det är lättare att missionera/evangelisera än jag tänkt på. Fick faktiskt tillfälle att öva samma kväll på vägen hemåt!”.
Kvällens mässa blev på många sätt dagens höjdpunkt. Den var öppen för alla och det tillkom så många att kyrkan blev fullsatt, med ca 350 besökare. Efter en dag präglad av lyssnande och reflektion fick evangeliet gestaltas konkret: genom Jonas Engström och kören One Nation i sång, av Anders Sjöberg i ord och av hela församlingen genom liturgin. En deltagare summerar kvällen: “Herrens närvaro, humor och allvar, fullsatt kyrka, mässan en höjdpunkt !”.