Jubileumskonsert i Möllebackskyrkan

År 1990 beslutade Jan Karp och Mattias Sundström sig för att starta en blåsorkester i Möllebackskyrkan, Karlskrona. Den startade ganska blygsamt med 7-8 ungdomar – men redan ett och ett halvt år senare samlades drygt tjugo blåsare och slagverkare. Antalet har varierat genom åren och just nu är det mer en ensemble, som spelar.

I november firade Möllebacksblåset 25 år med en Jubileumskonsert, dit tidigare musiker bjudits in. Uppslutningen var god och många ville vara med och spela, roligt nog – trots att en del inte spelat på 20 år ungefär. Noter skickades ut i förväg och vi hade en trevlig övningsdag tillsammans, även om många läppar nästan gick i strejk. Konserten inleddes med en sprillans ny marsch med det passande namnet “Möllebacksmarsch”, skriven av vår nuvarande dirigent, Frans Sjöberg. Vi hade flera duktiga
solister, Jörgen Ådvall – som varit vår dirigent under 18 av de 25 åren, till vardags tubaist i Marinens Musikkår, Jens Dohlin – numera trombonist i Livgardets Dragonmusikkår och Sven Fridolfsson – han har visserligen inte spelat med i Möllebacksblåset men han är delvis uppvuxen i Karlskrona och Möllebackskyrkan och råkade befinna sig i Karlskrona just den helgen. Dessutom har han skrivit några av musikstyckena vi spelat. Exempel på blåsets “orkesterklädsel” visades av Ida och Susanna – på ryggen på den vita t shirten står namnen på dåvarande orkestermedlemmar; dessutom står telefonnumret till Jan Karp där, så det var en mycket praktisk tröja på flera sätt. Även den blå skjortan som invigdes till vårt 10-årsjubileum är fiffig – på ryggen är ett notplan
med tre noter och inte vilka toner som helst utan ett e, ett f och ett ess (s)!

Konserten avslutades med “Min Gud tillhör äran” med Mari Sjöberg som sångsolist – en bra sammanfattning av kvällen! Under åren har nästan etthundra personer, mest ungdomar, varit med och spelat! Dagen till ära visades ett bildspel med ett urval bilder från åren som gått – musikfester, studentspelningar, turnéer både inom och utom landet. Nu ser vi med tillförsikt fram emot fortsättningen och även nya jubiléer och chansen att träffa ungdomsvänner!

Reportage:Elisabeth Lundell
Foto: David Karp