EFS i TV och radio

Evalotta Kjellberg spritter av glädje när hon berättar om hur inspelningarna av TV-gudstjänsterna i Glimåkra kyrka gick till. Fyra gudstjänster spelades in på tre dagar och tempot var högt.-
– Det var verkligen spännande, jätteroligt och nervöst, säger Evalotta. Och mycket annorlunda!

12916277_1179708255375425_1621460951677392142_o

Söndagen den 10 april kl 10.00 sänder SVT den fjärde av fyra gudstjänster från Glimåkra. Denna söndag predikar vår egen Evalotta Kjellberg och Glimåkra folkhögskolas gospel linje medverkar också. Att inspelningarna hamnade just i Glimåkra har vi Sofia Skanebo, som arbetar på folkhögskolan, att tacka för. Hon hörde av sig till tv-producenten och låg sedan på rätt hårt för att fånga deras intresse. Många kyrkor står i kö för att få stå värd för tv-gudstjänsterna på SVT.

– De besökte oss fyra gånger innan inspelningarna tog vid, säger Evalotta. Det är verkligen ett jättejobb som SVT gör.

Inspelningarna ägde rum under tre dagar. Den första dagen spelades alla predikningar, böner och tal in. Den andra dagen samlade man all musik, solosångare och körer för inspelning. Den tredje dagen kom gudstjänstbesökarna och all psalmsång spelades in.

– Den tredje dagen spelade vi också in när vi präster gick fram för att predika, säger Evalotta med ett leende. Men predika hade jag redan gjort två dagar innan och det var mycket annorlunda att predika för en tom kyrka, det var bara producenten, kameramannen och jag där. Sedan är det minsann inte lätt för en EFS-präst att hålla sig till åtta minuter!

Evalotta fortsätter:

– De är verkligen duktiga på att klippa på SVT. Resultatet är verkligen fina tv-gudstjänster.

Gudstjänsterna har blivit mycket populära. De är ett samarbete mellan Svenska Kyrkan, EFS, Missionskyrkan samt Glimåkra folkhögskola. Glimåkra har ett program för dem som gått på särskola och även de har funnits med och sjungit under en gudstjänst. Just den gudstjänsten har nått väldigt många då den är delad över 600 gånger på Facebook. Detta har lett till att tre föräldrar till förståndshandikappade ungdomar har ringt skolan för att få mer information om deras program.

Det är alltså på söndag, den 10 april kl 10.05, som gudstjänsten från Glimåkra sänds i SVT. Missa inte det!

2014-10-20gospel-stompers-besoker--fjallstuganInte bara TV är intresserade av gudstjänster från EFS i Sydsverige utan även radio. I denna vecka spelar man in en musikgudstjänst från Listerkyrkan som kommer att sändas på Kristi himmelsfärdsdag. I denna gudstjänst medverkar Gospel Stompers som Dan-Inge Olsson från Hässleholm leder. Gudstjänsterna i P1 är Sveriges Radios äldsta program och sändes första gången den 1 januari 1925 från Jakobs kyrka i Stockholm. På Kristi himmelsfärdsdag är det alltså dags för Listerkyrkan att höras! Tiden att passa är P1 klockan 11.03.