Jubileum utan dess like!

 

Den 21 maj är det en stor dag på EFS-gården i Åsljunga. De som konfirmerades 1946,1956,1966… 2006 är inbjuda på jubileum. Det blir en dag i minnenas tecken, en dag då man får möjlighet att återses efter många år men förhoppningen är också att det blir ett möte mellan då och nu.

Idéen föddes på distriktsexpeditionen för några år sedan. Helene Nilsson, gårdsföreståndare på EFS-gården i Åsljunga, kunde inte släppa tanken och i år blir det av.

– Min önskan är att många från de olika konfirmandgrupperna ska få återses just på gården för att prata minnen men även se vart livet har tagit dem, säger Helene. Det är också väldigt roligt att kunna visa upp hur gården ser ut idag, att visa att vi har en gård som fungerar utomordentligt bra.

Det har funnits konfirmationsläger på EFS-gården i Åsljunga sedan 1933 förutom ett år under kriget då man fick flytta till Sundsgården eftersom militären behövde EFS-gården. Vissa år har det varit två läger under en sommar, vissa ett.

Under jubileumsdagen kommer man att få möjlighet att genom en tipsrunda se sig om i lokalerna och även besöka något som man kallar minnenas arkiv. Detta blir säkerligen även en stund då det kommer att pratas många minnen!

På eftermiddagen undervisar årets konfirmationspräst Magnus Lennartsson, EFS-kyrkan i Ängelholm, med en väl rutinerad konfirmationsledare och präst, nämligen före detta distriktsföreståndare Albin Olofsson. De ska prata om skillnaderna i undervisningen nu och då.

– Innehållet är detsamma, säger Albin. Det är formerna som har ändrats.

Han forsätter:

– Jag tror att ungdomarna förr hade lättare för att lyssna än de har nu. Mina efterträdare har haft en klar blick för att förändra formerna för att nå fram till ungdomarna.

Ett som är säkert är att konfirmationsledare har en enorm påverkan på deltagarna. Deras vittnesbörd, deras andakter och deras lekar lever kvar i lång tid.

– När jag nyligen jubilerade fick jag hälsning från en gammal konfirmand som nu bor i Göteborg som jag inte trodde skulle komma ihåg mig, säger Albin som har haft över 300 konfirmander under sin tid.

Jubileumsdagen avslutas med kaffe och tårta men för dem som vill finns möjligheten att övernatta till priset av 200 kr. Då ingår även frukost.

På gården har man febrilt sökt efter kontaktuppgifter till de som jubilerar och 400 brev med inbjudan har gått ut.

– Det kan hända att vi har missat några och vi ber de inbjuda att hjälpa till att sprida informationen så det blir en riktigt härlig dag med många återseenden, säger Helene Nilsson.

Det är henne man kontaktar för att få mer information och anmälan. Man når Helene på telefonnummer 0435 46 00 54. Priset för dagen är 250 kr. Då igår förmiddagskaffe med fralla, lunchbuffé samt kaffe och tårta. Förutom alla glada återseenden!

Text: Helena Eriksson