Kontrasternas land

– Man kunde se någon som skördade på sin åker med hjälp av en oxe eller åsna och bara ett par kilometer bort, på de ofantligt stora fälten skördades det med hjälp av flera skördetröskor, berättar Göran Nilsson. Jag hade aldrig hört om det moderna Etiopien förut. Det var en spännande upptäckt.

I november förra året åkte de flesta medarbetarna inom EFS och Salt i Sverige till Etiopien på medarbetardagar. En av de som åkte med var Göran Nilsson, ekonom inom EFS och Salt Sydsverige. Under den första veckan samlades medarbetarna i Addis Abeba och det mesta handlade om jubileet, om de 150 år som EFS har haft missionärer i landet. Under andra veckan åkte Göran och några till ut på landsbygden och fick se ett helt annat Etiopien.

IMG_2044b
– Etiopien har alltid lockat då man hört om landet från missionärer, säger Göran. Men det jag hade hört var om de olika missionsstationerna, jag var nyfiken på att se naturen och landsbygden.

Etiopien är kontrasternas land. Göran var förvånad över att upptäcka att det finns modernt jordbruk, att se att man även använder vindkraftverk och att det finns vägar som är i bra skick.

– Även landskapet var annorlunda än vad jag föreställt mig, säger Göran. Det fanns enorma öppna landskap och inte bara terräng.

Att få träffa på ett djurliv som ser annorlunda ut än i Sverige intresserade också. Fågellivet är stort och för dem som tycker om att fotografera, som Göran, blev upplevelsen stor. Med sig som guide hade man Håkan Polstrand, som bott i landet från och till i 50 år och därmed är enormt kunnig.

– Han känner vissa byhövdingar och vi fick komma in i byarna som vanligtvis var stängda för utomstående, berättar Göran. Det var otroligt spännande!

IMG_1919 (800x533)
Göran kommer gärna till olika sammanhang för att visa sina bilder och berätta om det Etiopien han fick uppleva. Önskar man få kontakt med Göran går det bra att ringa på nummer 070-553 99 36.

Text: Helena Eriksson
Foto: Göran Nilsson