The Celebration tour

Under övningshelg i Furuboda 2016.

– Det är ett trevligt sätt att resa på, säger Erik Ivarsson slagverkare i Röke blås. Att få bo hos församlingsmedlemmar, att få äta med dem, att få lära känna dem är ett sätt att lära känna landet också. Sedan är hela resan med orkestern riktigt roligt då vi gör så mycket tillsammans, inte bara spelar. Vi får tid att umgås och det gör hela gruppen riktigt tight.

När Röke blås ger sig iväg på turné i USA under sommaren är det den tionde gången amerikanarna får förmånen att lyssna på denna eminenta orkester. Sammanlagt är man någonstans mellan 70-80 personer varav 45 musiker som sätter sig på planet mot Kalifornien den 15 juni. Vid varje turné besöker man nya delar av landet men detta är den andra resan till Kalifornien. Man kommer att under 23 dagar åka buss från San Fransisco ner till San Diego och sedan svänga av österut mot Phoenix. Under dessa dagar ger man ett 20-tal konserter och man medverkar också på gudstjänsterna i de städer man är i på söndagarna.

Ingemar1-1024x680

– Den allra första resan gjorde vi 1975, säger Ingemar Karp som är orkesterns ledare. Sedan dess har vi åkt med jämna mellanrum.

Under alla år har det varit Dave Anderson som har satt ihop resa och turnéschema för Röke blås. I år kommer man även att besöka hans hemstad, Wickenburg i Arizona.

– Som vanligt kommer vi att bo i värdfamiljer under hela turnén, säger Ingemar. Några nätter blir det på hotell men vi försöker att bo i familjer så mycket som möjligt. Det blir mer av en annorlunda upplevelse på det viset.

Första året Röke blås åkte över Atlanten åkte man till svenskbygderna, till Minnesota. Man har under åren även besökt bland annat östkusten, Texas och Florida. Varje resa har varit en stor upplevelse, speciellt för ungdomarna.

– Resan brukar betyda mycket för dem som är med, säger Ingemar. Speciellt de unga som ofta börjar se tron på ett annat sätt. Vi ber inför varje konsert och vi har andakter under resan. Jag har höga förväntningar på att resan kommer att sätta djupa spår i människor även denna gång.

14Året turné kallas The Celebration tour och man har med sig Frank Ådahl som solist. Inför resan ger man en konsert inför resan som äger rum vid Algustorpssjön på nationaldagen. Då finns inte Frank med men vi får lyssna till Sofia Albihn. Som vanligt är konserten gratis och man sitter i slänten och lyssnar. Speciellt för i år är man denna dag även släpper sin nya skiva där Frank Ådahl och Vincent Nilsson medverkar, Go tell it.

– Det blir vår åttonde eller nionde skiva, säger Ingemar med ett skratt.

De kan sannerligen inte vara lätt att hålla koll på allt som Röke blås har gjort och varit med om. Orkestern har funnits sedan 1955 och verkligen satt sina spår inte bara i våra trakter utan runt om i Sverige och världen.

– Att vara del av Röke blås sätter även avtryck i oss, säger Erik. Den gemenskap som finns är stark och vi delar alla ett stort intresse i musiken.

Ett är säkert, Röke blås skänker glädje till många människor, till de som spelar och till de som lyssnar. Ta tillfället i akt att lyssna på dem innan de far till USA! På nationaldagen, vid Algustorpssjön kl 18.00. Det är fri entré och alla är välkomna!

Text: Helena Eriksson
Foto: Röke blås, Peo Hedin