”Det är som att komma hem”

Öresund ligger vackert och stilla, solen börjar sakteliga gå ner medan trädgården är full av människor som fikar eller äter glass. Barnen springer omkring, någon kommer tillbaka från ett bad. Någon står i vandrarhemmets kök och lagar kvällsmat. Några barn leker i sanden på volleybollplanen. Lugnet är tilltalande och rogivande. Det står klart att människor trivs här.

20160728_203734

Per och Mari Emgård med barnbarnet Tobias.

Med stora varma leenden välkomnar Katarina Persson, verksamhetsansvarig, och Anton Flood, sommarens kaplan, till EFS-gården i Höllvikstrand. Det är med stor stolthet som Katarina visar runt och samtidigt berättar om vad gården har fått betyda för henne både under uppväxten och som vuxen.  Här har hon varit på läger, här har hon fått växa i sin tro, här har hon funnit ro.

Katarinas mamma, Mari Emgård, lyser upp när hon pratar om gården. Det är tydligt att det är en stor             hjärtefråga. Här har hennes barn tillbringat somrarna på olika läger och arrangemang.

– I Ystad finns det inte så många kristna val så gården har verkligen hjälpt våra barn och även andra barn och ungdomar i deras tro, säger Mari med ett leende.

20160628_150336

Café Märta med sitt stora utbud av glass.

Hon forsätter:

– Man ser att de som vuxit upp här kommer tillbaka och engagerar sig som vuxna, säger hon. Idag består delar av styrelsen av yngre människor och det känns som om något nytt är på gång här.

Gården står i ett vägskäl, något nytt är på gång. Man talar om framtiden och om vad man längtar efter. Exempelvis har man bytt namn från EFS Sommargård till EFS-gården.

– I år har vi tydligare visat att vi har en kristen profil, säger Katarina. Vi har bland annat satt upp kors på väggarna och vid ingången har Anton gjort i ordning ett bord med bibelord, en bönelåda och en bibel.

20160728_205029

Anton Flood, sommaren kaplan, och veckans volontär, Sam Almqvist.

Anton Flood har under hela sommaren arbetat som kaplan på gården och fått rätt så fria händer i att planera sitt arbete. Exempelvis finns nu en bibelmeditation en gång i veckan och man har lunchbön i det nyligen inredda kapellet. Det har även blivit en del spännande möten med sökare.

– Det gäller att möta människorna som de är, där de är, säger Anton. Att få finnas med när samtalen öppnas upp och kunna visa på vem Jesus är, är stort och viktigt.

Under sommaren har man, i samarbete med Svenska kyrkan, hållit i öppna förskolan två gånger i veckan, något som har dragit många människor. Märtas café hyr in sig och har hand om café-verksamheten på gården. Man serverar fika, lättare lunch och har ett enormt urval av glass.

IMG_6510– Vi har också kört igång volleyboll-kvällar som har blivit väldigt populärt, säger Katarina. Volleybollplanen anlade vi tills sommarsägongen i år och det är verkligen en hit.

Nytt för i år är även att man har volontärer som kommer och stannar i några dagar. De kommer och hjälper till där det behövs mot att de får bo gratis på gården. Just denna vecka är det Sam Almqvist med hustrun Anna-Mari från Lund som finns med i verksamheten.

 

– Vi finns där det behövs, berättar Sam. Det kan vara allt från att ställa i ordning till kvällens cafékväll till att predika på söndagens gudstjänst. Det är en härlig plats att vara på!

20160728_185353

Margareta Lidberg och verksamhetsansvarig Katarina Persson.

Margareta Lidberg trivs med gemenskapen och aktiviteterna som gården erbjuder. Det var hon som kom med idéen att starta en gårdsförening, något som kom att bli mycket viktigt.

– Varje sommar har jag hyrt stuga här tillsammans med mina barn och barnbarn, säger Margareta. Bättre ställe har vi inte kunnat vara på.

Kerstin Andersson, som bor med sin man i Staffanstorp, har varit EFS-gården i Höllviksstrand trogen i många år. Som för så många andra började det med lägerverksamhet.

20160717_181757

En kväll med Bengt Johansson.

– Jag kom hit i slutet av 60-talet som lägerledare och var sedan med i många år, berättar Kerstin. Jag fick helt enkelt ett hjärta för gården som ledde till mer frivilligengagemang där jag satt med i kommittén och senare styrelsen.

I och med att Café Märta går väldigt bra och drar många människor i byn, vill man inte stänga gården på vintern utan försöka hålla öppet då med. Drömmen och längtan är att kunna starta en församling som håller igång året runt. Samarbetet med Svenska kyrkan och Ljungkyrkan fungerar fint och kan leda till mer. Man pratar om att bygga en scen ute i trädgården så cafégästerna nås av programmet under sommaren. Längtan och visioner finns!

20160728_210535(0)Många av de som bor på vandrarhemmet är människor som återvänder år efter år. Man hör olika språk talas och det är inte konstigt att det är fullbelagt i stort sett hela tiden. Läget är fantastisk vackert med Öresund rakt framför näsan. Solnedgångarna är ett vackert skådespel och stillheten framåt kvällen är mycket tilltalande. EFS-gården i Höllvikstrand är en plats utöver det vanliga. En plats där människor finner ro och även tro.

Den 19-21 augusti är det bibeldagar med spännande program på EFS-gården i Höllvikstrand. Läs mer och se programmet här.

Text: Helena Eriksson
Foto: Anton Flood, Katarina Persson, Helena Eriksson