”Ledarna väckte oss mitt i natten”

De kommer gående på vägen från Solvik till EFS-gården i Åsljunga. Ett stort gäng som pratar och pratar. Helt plötsligt bryter sig några loss och springer före. De skrattar och möter upp varandra en bit fram på vägen. Det är dags för lunch och tonåringarna är hungriga! På läger är det ingen rast eller ro, fullt ös från början till slut. Och då blir man hungrig!

Runt ett av lunchborden sitter Inez, Ida, Anna, Guro och Liva. De har alla för första gången åldern inne för att åka på ett Lightläger. De säger att de inte var nervösa innan för de känner ju många från andra läger.

– Vi fem bor i en liten stuga tillsammans med en ledare, berättar tjejerna. I natt blev vi väckta av ledarna och de ropade att det var dags för en tävling. Det var kul! Men det var svårt att somna efter det, vi var nog vakna till klockan 2! 14045368_1335592166468090_1111464525_o

På frågan om vad som är det bästa med läger säger Ida:

– Det finns alltid kompisar att göra något med!

Guro fortsätter:

– Man har ju kul precis hela tiden!

Vid ett annat bord sitter Alva, Stella, Lydia, Miriam och Linnea. Lydia är rejält ärlig när hon ska svara på frågan vad som är det bästa med läger:

– Man slipper vara hemma!

Alla tjejerna runt bordet gapskrattar och håller med lite grann. De är också rörande överens om att det är roligt med alla lekar och tävlingar.

Lotta Nordling, lägerchef, har blivit lämnad ensam kvar vid ett bord. Hon skrattar och pustar om vart annat.

– Det var jobbigare än jag trodde att somna om i natt efter vi väckt deltagarna, säger hon och skrattar till. Jag är lite trött idag.

14037713_1335592169801423_2026743515_o Lotta har varit lägerchef på flera Lightläger. Hon tycker mycket om just denna åldersgrupp.

– De är inte små utan de har börjat tycka om att diskutera och prata på ett helt annat sätt, säger Lotta eftertänksamt. Det är en ålder då det händer mycket i dem och det är viktigt att de får träffa andra kristna i samma ålder.

Temat för lägret är ”Hela vägen går Han med mig” och under bibeltimmarna håller man till i kapellet. Det är trångt i år. Aldrig förr har ett Lightläger haft så många deltagare som denna gång, hela 37 stycken och sex ledare.

– Tonåringarna tar verkligen sin tro, men även undervisningen, på allvar, säger Lotta. Det finns ett djup hos deltagarna och det blir spännande diskussioner om hur Jesus påverkar oss. Jag ber för att dessa tonåringar ska bli bevarade i sin tro.

Under lägret är deltagarna indelade i olika lag och ett mästerskap pågår, naturligtvis i OS anda. Hannes, Frans, Wilmer och Tore, alla på sitt första Lightläger, berättar att varje lag har fått skapa ett eget land med egen flagga. Sedan tävlar man i olika grenar.

Hannes Olausson, som gör sitt andra Lightläger som ledare, tycker att tävlingarna och lekarna är roliga.

– Det är roligt att busa, säger han med ett skratt. Jag tycker om att vara med barn i den här åldern, att få lära dem ta steg närmare Jesus. Att leda dem på rätt väg. Det kan man göra i både leken och i lovsången, som jag höll i denna gång.

Amanda Rask, en av ledarna, strålar när hon pratar om förmånen att få finnas med i arbetet med just denna åldersgrupp.

– Det är en viktig ålder att få in dem i kyrkan, säger hon. Man hamnar lätt i kläm, man är för gammal för barnläger men för ung för ungdomsläger. Det är viktigt att uppmuntra just denna ålder.

Sammanhållningen bland ledarna har varit riktigt fin och det har speglats till deltagarna. Amanda menar att för henne har det varit en utmaning att få finnas med som ledare i denna ålder då hon för det mesta finns med och hjälper till bland de yngre barnen i hennes hemförsamling.

– Andakten blir en utmaning, säger hon fundersamt. Man får passa sig så det inte blir för barnsligt, att man hittar rätt nivå.
13906645_10154448490209936_3326674699409451872_n

Både Hannes och Amanda berättar att ledarna sista dagen skapade en orkester med grytlock, blockflöjt, fiol och andra högljudda instrument. Vad gör man med en sådan orkester? Jo, man ser till att väcka deltagarna på morgonen på det viset.

– Alla kanske inte uppskattade det så mycket som vi ledare gjorde, säger Amanda med ett skratt.

14001717_1083784405049786_488218167_o Bad i sjön, pinnbröd, tävlingar och utmaningar. Det är skratt och allvar blandat i en enda salig blandning. Att Salt Sydsverige har så många som tre Lightläger på ett år är helt dessa tonåringars förtjänst – de la in en motion på årsmötet för några år sedan att de ville ha fler läger. Det är tydligt att de hade rätt, man vill åka på läger. Det är roligt men också en viktig förberedelse inför konfirmationstiden. Mycket smart tänkt av våra tonåringar!

 

Här kan man höra hur det lät när ledarnas orkester väckte deltagarna sista morgonen:

Text: Helena Eriksson
Foto: Amanda Rask, Mathilda Ahlander, Helena Eriksson