100 % Jesus

 Belysingen i lokalen är dimmad och stearinljusen är tända. Ett långbord är dukat med vita koppar och lila servetter med vita prickar på. En efter en kommer glada församlingsbor in genom dörren och man välkomnar varandra med stora kramar och varma leenden. Det är torsdag kväll i EFS-kyrkan i Hörby. Det är dags för 100 % Jesus.

20161124_192257I september i år började den nysatsning som man kallar för 100 % Jesus. Man börjar kvällen med att äta tillsammans, sedan lyssnar man till ett föredrag innan man delar upp sig i olika grupper för att samtal och kvällens ämne. Man känner igen konceptet från Alpha och det är ungefär 25 personer som finns med.

– Många olika personer har pratat om att man ville ha mer helt enkelt, säger Oskar Arvisson som arbetar som ungdomsledare i Hörbykretsen. För vissa kan det bli att man endast träffas på söndagen och det här är ett sätt för oss att ses oftare.

Gina-Paola Mattisson är en av deltagarna och man ser tydligt hur mycket dessa torsdagskvällar betyder för henne.

– Jag är här för jag vill bli mer lik Jesus, säger hon med ett stort leende. För mig har det blivit tydligare vart vi är på väg som församling och att vårt fokus verkligen är 100 % Jesus.

I föreningen finns det också vanliga smågrupper i hemmen. Andreas Göstason är med i en sådan men kommer även till kyrkan på torsdagarna:

– Här är vi i alla åldrar, säger han. Vi har ungdomar här likväl dem som närmar sig 80 år. Utbytet man får med så stor bredd av erfarenhet och olika bakgrund är spännande.

Oskar fortsätter:

– Genom de här grupperna får vi möjlighet att lära känna varandra bättre, kärleken får växa fram genom vår omsorg för varandra och att vi får be för varandra. Vi är som en familj!

Tomas Åkesson är en av initiativtagarna till 100 % Jesus:

– Det här är en idé jag har haft sedan jag studerade vid skolan ALT och gjorde ett arbete om smågruppsarbete, säger Tomas. Jag tror att detta är ett bra sätt att få igång fler smågrupper i föreningen.

Tomas stora önskan är att 100 % Jesus kommer att innebära att människor kommer att uppmuntra varandra än mer att leva helhjärtat för Jesus. Att man ska peppa varandra och dela livet ännu mer nära.

– Utifrån detta är min förhoppning att vi ska hjälpas åt och leva så tydligt i vår tro att vi blir en attraktiv kyrka dit folk som ännu inte funnit Jesus vill komma, säger Tomas fundersamt.

Dessa torsdagar ger deltagarna redskap för att kunna leva nära Jesus. Man har tagit upp bibeln, nu talar man om bönen och framöver blir det om församlingsgemenskap.

– Nu har vi träffarna varannan torsdag och om man missar en gång blir det en hel månad tills nästa gång, säger Tomas. Jag hoppas att vi så småningom kan träffas varje torsdag.

20161124_193654Det är Richard Svensson, som arbetar i församlingen, som är föreläsare denna kväll. Ämnet man har pratat om i några veckor nu är bön. Hans  föreläsning är lätt att ta till sig. Den är lättsam men väldigt djup. Man ser att deltagarna är djupt koncentrerade och hänger med i det han säger.

Gunnel Åkesson kommer även hon vid varje tillfälle hon har möjlighet. Trots att hon vandrat i Jesu fotspår i många år säger hon vill lära mer och komma närmare Jesus var dag.

20161124_190233

– Jag tycker om de här torsdagskvällarna, säger hon med förtjusning. Det är verkligen 100 % gemenskap här. Men det är också så att vi måste påminnas om att Jesus är Herre i allting och att Guds ord är vår ledstjärna. Det är ju så att ju mer vi läser bibeln desto gladare i Herren blir vi!

Man känner att det pyr och pyser i föreningen. Kärleken till varandra genomsyrar atmosfären. Människor är på gång och längtan efter att förändra världen, som deras vision uttrycker, är stor. Att börja med Hörby, att få dem som redan finns med i kyrkan att till 100 % leva ut Jesus var de än är. Att alla ska våga vara tydliga i sin kristna tro och utöva den på alla sätt. En sak är klar, EFS-kyrkan i Hörby är en bra bit på väg. Kärleken till sina medmänniskor och till sin omgivning är stor. EFS-kyrkan i Hörby är på väg att förändra världen.

Text: Helena Eriksson
Foto: Helena Eriksson