Nu är det jul igen

Tomten strosar lugnt omkring inne i byggnaden. Det bjuds på glögg och pepparkakor ute på gården. I varje rum sjuder det av aktivitet och försäljning av hantverk. Man hör vacker musik från en fullsatt kyrksal. I köket är stämningen hög efter en lyckad lunch. Julmarknaden i Åsljunga är i full gång!

20161126_145237EFS-gården i Åsljunga arrangerar för nionde året sin julmarknad. General för arrangemanget är som vanligt Gunnel Andersson och hon har stenkoll på läget:

– Vi ville söka kontakt med närsamhället men även vidarebefordra tanken om en traditionell jul, säger Gunnel. Vi har vår loppis och tänkte att julen är ett bra tillfälle att göra något liknande.

Man bjuder in utställarna gratis och man räknar med att de drar med vänner till gården. Det enda utställarna behöver göra är att bidra med något till lotteriet. Det finns utställare i alla hörn och det bjuds på allt från stickat, till sylt, handarbete till snidat hantverk.

Leif Tell är från trakten och han brukar komma för att sälja sina snidade alsters:

– Jag tycker det har gått bra idag, säger han med stor entusiasm. Det är alltid stor trivsel här och maten är verkligen jättegod!

Vid bordet bredvid Leif sitter Ann-Britt Persson från Eket. Hon stickar för fullt och berättar att hon inte kan sitta still utan att sticka. På hennes bord är det fullt med mössor, sockor och annat fint. Även hon är nöjd med dagens försäljning och tycker om att finnas med på julmarknaden.

– Det är trevliga människor här och det är roligt att träffa folk, säger hon och tittar upp från sin stickning. Det är alltid positiv stämning här!

Carina Sigebo Roswall från Ekeby är författare och har med sina böcker. Det handlar om hantverk men även om kakor och bakning. Hon berättar att hon kommer tillbaka till gårdens julfirande för att ha ett föredrag om kakor under någon av dagarna. Hon kommer även att ha med sig sju olika sorter den dagen.

– Det är en fröjd att vara här, säger hon. Personalen är så trevlig, de är som änglar! Kan jag hjälpa till på något sätt gör jag gärna det.

Uppe i caféet sitter Bengt Rosvall som är ordföranden i gårdsföreningen. Han myser, det syns att han trivs.

– Jag kan inte annat än att vara stolt och glad en sådan här dag, säger han. Vi har någonstans mellan 30-40 frivilliga här idag och allt flyter på så bra.

20161126_150449

Cecilia Behrens hjälper till i caféet

Cecilia Behrens serverar kaffe och har haft sin plats i caféet under dagen. Att komma till gården och hjälpa till anser hon inte vara något svårt utan ser det som självklart.

– Jag konfirmerades här, säger hon med ett leende. Och efter det har jag varit på många läger här, både som deltagare och ledare. Gården har kommit att betyda mycket för mig.

I köket är kockarna Johanna Kvist och Sara Åhlén mer än nöjda. De har sålt 163 jultallrikar och för många är det första smaken av julmat för detta år. Det syns att det är en lite speciell dag och att de trivs trots det höga tempot.

– Det är året höjdpunkt, utbrister Sara med ett stort leende.

Gårdföreståndare Helene Nilsson ser mycket nöjd ut när hon går omkring på gården.  Hon tycker det är härligt att människor besöker gården i andra situationer än de vanlig såsom bibeldagar, gudstjänster och söndagsmiddagar. Man kommer hit för att träffas helt enkelt.

– Extra roligt är att 10 % av gården egna intäkter idag går till Etiopien svälter, säger Helene och skiner med hela ansiktet. Vi har fått in strax över 54 000 kr.

Barnen har också haft sitt eget program. Det var vik. distriktskonsulent Joelle Cristea och hennes man Isak presenterade julens budskap på ett lättillgängligt sätt för barnen.

Det finns mycket att upptäcka på EFS-gårdens julmarknad. Det handlar inte bara om försäljning utan man har även möjlighet att lyssna på konsert, gården har också en julkrubba med hela 100 får, det finns en utställning som i år består av bonader från olika tidsepoker. Men framförallt handlar det om julens budskap och glädjen i den. Att få möta människor med Jesu ögon och påminna dem om vad julen verkligen handlar om. Det är stort.

Konsert med Ingvar och  Sofia Albhin

Text, foto och film: Helena Eriksson