Det började med en dröm

Det började med en dröm. En dröm om att ungdomar med musikintresse ska har någonstans att öva och utvecklas. En dröm om en plats där unga får möta gamla, där kreativiteten får flöda och där drömmar kan växa. Pelle Åberg, medlem i Falkviksskyrkan i Sölvesborg, drömde och förverkligade. Nu finns den platsen, i kyrkan. En plats där musik och ungdomar är viktiga.  

Falkvikskyrkan i Sölvesborg har ett litet annorlunda projekt på gång tack vare Pelle Åberg, som arbetar för Sweden rock sedan 11 år och även har varit delägare för evenemanget.

– Pelle brinner för källarbandmiljö, säger Ulf Ohlqvist, pastor i kyrkan. Men han brinner även för att ungdomar ska få hitta sin plats och bli sedda.

I sin ungdom saknade Pelle en plats där man kunde spela med sitt band. Man fick leta själv och den lokal man fann fungerade ett tag och sedan fick man leta nytt. Han menar också att som ungdom var man lite utlämnad i en sådan är situation.

– Idag finns det en skateboardramp i varje by, säger Pelle fundersamt.  Men var finns musiken? Musikklasserna i skolorna är jättebra, under schemalagd tid då någon talar om för ungdomarna vad de ska göra. När skolan är slut får ungdomanar nätverka själva och blir lämnade att fixa på egen hand om de vill hålla på med musik.

Det skapar ett entreprenörskap hos de unga och det är viktigt men Pelle saknar de vuxnas medverkan.

– Det verkar som om den spontana leken och den spontana idrotten har försvunnit lite grann, säger Pelle. Man blir sysslolös och tar till datorn och Youtube. Då försvinner lätt drivet.

Falkvikskyrkan vill skapa en mötesplats som är kul och neutral. Ingen ska behöva vara rädd att komma dit och ingen ska tvingas att göra något utan vill man bara sitta så går det bra. Många replokaler sätter upp regler för band som övar, exempelvis får de inte öva efter en viss tid och ofta finns ingen tillsyn eller någon som kan hjälpa till.

Tanken är att kyrkan ska vara en plats med multifunktion; en scen att uppträda på samt en replokal för den enskilde eller ett band. Det finns alltid en vuxen i byggnaden som kan hjälpa till och finnas som stöd.

– Vi hoppas också kunna skapa något som vi kallar ”Oasen”, en soffgrupp helt enkelt, där man kan sitta ner om man är  med som kompis för att prata med andra som är där, säger Pelle. En plats där de vuxna kan möta de unga, där unga som inte känner varandra kan mötas. Helt enkelt en plats där spontansamtal kan äga rum.

För att detta ska fungera har medlemmarna i kyrkan hakat på konceptet och är inblandade. Även  pensionärerna tycker att detta är mycket spännande.

– Det handlar om skapa relationer, säger pastor Ulf. Vi måste inte alltid ha en andakt eller be när vi är i kyrkans lokaler. Det handlar om att få människor att strömma till kyrkan och finna sin plats. Vi önskar att ungdomarna ska få bli sedda och bekräftade utan att prestera.

Man har också skapat något man kallar ”The Rock”. En söndagskväll i månaden har man ett rockcafé i kyrkan som i och för sig inte behöver innehålla rock-musik men däremot musik. Ibland är det akustiskt, ibland rock. Man avslutar alltid dessa kvällar med ”Fem minuter med pastor Ulf”.

– För ett tag sedan kom två äldre damer som är medlemmar i kyrkan, med färdtjänst, berättar Ulf. De ville se vad det är som händer. Och de var nöjda med vad de såg!

I december månad arrangerade Falkvikskyrkan ”Lusserock”. Fyra band uppträdde under kvällen och genom kontakter med mellanstadiet och gymnasiet kom många elever, lärare och föräldrar.

– Det blev en fantastisk kväll, stämningen var underbar, utbrister Pelle.

Det handlar om att hjälpa ungdomarna att ta reda på sina drömmar. Det handlar om att hjälpa dem att inte begränsa sina drömmar. Ungdomarna måste få tänka stort. Riktigt stort. De måste tro på sig själv att ha mål som kan vara större än vad vårt samhälle tillåter. Det handlar om att stråla Jesu kärlek.

Text: Helena Eriksson
Foto: Ulf Ohlqvist, Pelle Åberg