Att återspegla Guds hjärta

”Vi ser dagar då människor växer vidare, styrks och förstår den enorma potential Gud har gett dem. Vi ser dagar som rustar för att ge vidare.” Så lyder visionen för EFS-kyrkan i Ängelholms konferenskoncept Vidare. I februari varje år stannar församlingen upp i sin vanliga verksamhet för att under tre dagar satsa allt på konferensen. Kyrksalen byggs om, café och andra utrymmen ändrar utseende och förväntan och entusiasmen är stor. Människor väljer att engagera sig på olika sätt: i dans, i sång, i värdskap, som tolkar, i servering, med teknik eller att finnas med i konferensbyrån. Det är en helg som rustar för att ge vidare! 

I många år har EFS-kyrkan i Ängelholm arrangerat konferenser av olika slag. För tre år sedan landade man i ett koncept man kallar Vidare och i år är temat Att  återspegla Guds hjärta. Årets huvudtalare är Jon March från St Lukes Church i centrala London, en kyrka som stod tom tills 2011 men som nu blomstrar, och Eric Voelz  från Florida som kände kallelsen att flytta till Norrbotten. Denna flytt öppnade dörrar för arbete i Norrbotten men även för resor till Finland och Ryssland.

Under lördagen erbjuds hela sju olika seminarier som varierar mellan Vård av templet, som är cirkelträning med Simon Sjöberg till en Sagolik eftermiddag där Marie Arnfjell riktar sig till kvinnor i alla åldrar och Sånger som bär med Jonas Engström. Kreativiteten brukar vara hög på gudstjänsterna under Vidare med sång, dans, drama och där tekniken får spela stor roll.

Petter Jarbo är tekniskt ansvarig även detta år, något han varit i många gånger förr. På frågan om man verkligen behöver så mycket teknik för att få konferensen att fungera svarar han snabbt:

– Nej!

Efter att ha funderat ett tag fortsätter han:

– Om vi vill möta så många som vi gör behövs tekniken. Ju fler man är, ju mer måste man förstärka ljudet och det visuella så alla hör och ser. Vi bygger inte längre amfiteatrar där ljudet går fram automatiskt och om man är fler än 200, ja faktiskt fler än 50, behövs tekniken.

EFS-kyrkan i Ängelholm satsar extra mycket på teknik och har de flesta gånger direktsänt sina konferenser på nätet. Den här gången blir det ännu mer speciellt då hela konferensen eventuellt kommer att visas på TV via kanalen Vision, dock inte direkt utan i efterhand.

– Det sporrar alltid våra tekniker att köra live-sändningar, menar Petter. Det är direktsänt och alla koncentrerar sig ännu lite mer än i vanliga fall. Det ökar också gemenskapen väldigt att vi skapar något tillsammans så konkret.

Arbetet med tekniken i föreningen engagerar både gammal som ung och flera har funnit sin väg in i kyrkan och till en relation med Jesus genom det tekniska arbetet.

– Det om något gör det befogat att vi satsar på teknik med ljud, ljus, bild, film och inspelningar, säger Petter med ett leende.

Dans är något annat som har fått många ungdomar att finna Jesus. Föreningen har i över 15 år satsat på dans för barn och ungdomar i olika åldrar. För de som fanns med i dansen i sin ungdom, men idag är vuxna, finns roliga, allvarliga och utmanande minnen. Freja Albertsson är en av dem:

– Dansen kom att betyda allt, säger Freja och ser fundersam ut. Mina starkaste minnen från ungdomstiden är just dansen som blev en lärjungaträning på ett annat sätt. Utan den undrar jag om jag varit med i församlingen idag.

Louise Gunnarsson ansvarar för ungdomarnas dansgrupp i föreningen idag. Louise är en välutbildad dansare själv men i kyrkans dansgrupp är alla välkomna, nybörjare eller ej.

– Det är så väldigt roligt att dansa, säger Louise samtidigt som hennes ögon strålar. Det ger energi till oss som dansar och i gudstjänsten tror jag att dansen har en viktig uppgift. Alla tilltalas inte av lovsång eller har svårt att hänga med i predikan men rörelser kanske talar till dem.

Hon fortsätter:

– Om vi som dansar inte menar det budskap som finns i musiken så syns det. Därför är det viktigt att vi dansare verkligen förstår vad det är vi förmedlar med dansen.

Även i år kommer dansarna att finnas med i gudstjänsterna för att förstärka det talade ordet. Danserna är nog utvalda för att passa in i temat och när de lär sig danserna arbetar man med texterna och är noga med att man använder ”rena” rörelser.

Som vanligt finns ett stort lovsångsteam med som med stor överlåtelse leder i lovsång. Det är inte ovanligt att gudstjänsterna håller på upp emot två och en halv timme just för att lovsången ljuder högt och äkta.

Helgen innehåller, förutom gudstjänster och seminarier, en barnkonferens som har temat Hjältar och hjälpare och det populära Café Påtår.

Kvällarnas samt söndagens gudstjänster är öppna för alla men önskar man finnas med under lördagens dagsprogram krävs anmälan. Läs mer om konferensen här.

Klicka på filmen för att se trailern inför årets konferens:

Text: Helena Eriksson
Foto: Helena Eriksson, privat