”Gud blir så tydlig”

”Det går inte att lyssna på kören utan att bli berörd. Det gäller både sångarna och de som lyssnar. Det är nästa overkligt… det är en fantastisk upplevelse för alla.” Ania Andersson, en av sångarna i kören Gospel company funderar kring vad det är som gör att kören och musiken påverkar människor så starkt. ”Den är full av energi och glädje”, säger hon. ”Gud blir så tydlig.”

Heléne Nordkvist och Malin Övrell

Gospel company fyller i år 31 år. Kören startades 1986 på Malmö musikhögskola av Christer Palm, en av lärarna på skolan. Den här sortens gospelmusik, som var ovanlig i Sverige på 80-talet, intresserade Christer och han introducerade musiken i den nystartade kören. Så småningom kom två elever med i kören, Heléne Nordkvist och Malin Övrell, och när de tog examen 1994 tog de två över kören samtidigt som de var med och startade upp gospellinjen på Glimåkra folkhögskola.

– Vi kände att vi vill öppna upp kören för fler än eleverna på musikhögskolan, säger Malin Övrell. Vi höll auditions och det gör vi än i dag med jämna mellanrum. I dag består kören av alla olika yrkeskategorier, allt från musiklärare och undersköterskor till socionomer och förskolelärare.

Kören har en Kristen profil och man är tydlig med detta under intagningarna. Alla i kören är inte kristna men det har aldrig varit något problem med inriktningen.

Ania Andersson kom med i kören i höstas. Hon har sjungit i kör i tolv år hemma i Hörby där hon lärt sig grunderna men kände i somras att hon behövde en ny utmaning. När hon fick reda på att man kunde söka in genom audition till Gospel company tog hon chansen.

–  Jag visste inte att ”vanliga” människor kunde komma med i kören, säger Ania och småskrattar.

Det var nervöst men lyckan var otroligt stor när hon fick reda på att hon kommit in. Kören övar varannan söndagskväll och medlemmarna kommer långväga ifrån till Betaniakyrkan i Malmö där man håller sina övningar.

– Folk åker ända från Ängelholm och Åhus, säger Malin med ett leende.

Vad är det då som gör att kören och musiken drar så?

– Jag blir så fylld av glädje och kraft av att få sjunga gospel, säger Ania. Jag kan komma hur trött som helst till en övning men jag går alltid där ifrån pigg och full av energi. Sedan är Gud så tydlig i musiken. Det märks att ledarna väljer sångerna noga. De är Jesuscentrerade, sångerna berättar och de ärar Honom.

Malin och Heléne har lett kören i 23 år och de tröttnar inte. De skriver en hel del av sångerna de framför själva.

– Jag brukar säga till kören att det är ett enormt privilegium att ha ett så kapabelt verktyg att arbeta med, säger Malin. Vi sjunger även sånger som våra amerikanska förebilder skrivit men att kunna få skriva och arbeta fram sången med kören och är stort och mycket roligt.

Gospel company är tydligt en kör med stor gemenskap och sammanhållning. En kör där alla strävar i samma riktig och mot samma mål. Nästa stora tillfälle är deras jubileumskonsert i Immanuelkyrkan i Malmö den 22 april. Kören fyller 31 år och det ska firas!

– Om sanningen ska fram så kom vi på lite för sent att vi fyllde 30 år förra året för att kunna göra något av det, säger Malin och skrattar. Därför blir det en jubileumskonsert nu, när vi fyller 31 år.

Klicka på bilden ovan för att se detaljer om konserten.

Nedan kan man få en liten försmak av vad som väntas på konserten, klicka på bilden för att se och höra kören sjunga.

Text: Helena Eriksson
Foto: David Eliasson, privat