Dagar som har fått betyda mycket

Många ser fram emot våren och bibeldagarna på EFS-gården i Åsljunga. Där man får möjlighet att träffa vänner som man kanske bara ser just dessa dagar. Sen ger vistelsen både andlig och lekamlig spis, samt möjlighet till vandring i en härlig natur.

Första samlingen de här dagarna var under temat ”Säg det med en sång” med Dan-Inge Olsson.
”En liten stund med Jesus” sjöng vi tillsammans innan Dan-Inge fortsatte med gamla sånger, några som man hade glömt, så som ”Det skall bli Frid på vår jord”, varvat med lite nyare. Stunden avslutades med Dan-Inges tonsättning av Nils Bolanders dikt ”Herre vad tänkte du på”.

Birgitta Sjöström Aasa

Bibelstudierna leddes av Birgitta Sjöström Aasa, bördig från en EFS familj i Norrland och som de senaste åren varit anställd på Kornhill i Halmstad. Bibelstudierna var över ämnena ”Du, Fadern och Sonen”, ”Du, Anden och Församlingen”, Du, Guds rike och nådegåvorna”, ”Du, bönen och evangelisation”. Under varje bibelstudie fick vi tillfälle att i mindre grupper ”bikuper” tala/fundera över frågor som Birgitta gav i anslutning till respektive ämne. Till bibelstudiet på fredagskvällen hade Helene tagit med sig några sångare från sin församling.

Det som berörde oss starkast från bibelstudierna var nog Birgittas berättelse om den unga, tatuerade konfirmandtjejen Johanna med piercing och starkt färgat hår, som kom fram till nattvardsfirandet med kepsen, på för att dölja sin hårfärg. Hennes kompis slog av mössan som landade framför prästen. Prästen tog upp den, gav den till Johanna, som satte på sig kepsen igen, och så sa’ prästen ”här får du vara den du är”.

Efter några år träffades konfirmandgruppen och då kom en kille som ansåg sig vara ateist och frågade ungdomarna varför de gick i kyrkan. Han fick höra olika svar och när han kom till Johanna berättade hon om händelsen med kepsen. Hon berättade att när hon fick tillbaka kepsen med orden ”här får du vara den du är” förstod hon att det fanns en Gud också för henne och där tog hon emot frälsningen. En annan fråga som berörde var, vilket avtryck som kristen har ditt/mitt liv gett på den plats/samhälle vi bor? En fråga som är värd att ställa sig.

Av Gertrud Storsjö, tidigare verksam inom ”ljus i öster”, fick vi en inblick asiatisk religion. Hon berörde också innebörden av ”mindfulness” och yoga, dessa moderna begrepp och meditationer. Vi hörde också i ett vittnesbörd hur dessa meditationer kan bryta ner en människa. Då känns tryggt att vi har Guds ord och att vi alla som bekännande kristna få tillhöra Guds rike.

På lördagseftermiddagen fick vi en bildsafari bland Afrikas djurvärld och Masai folkets liv i bild och ljud sammanställt av Jan Marcusson från hans resor. Lördagen avslutades med en festmåltid, gemenskapskväll,aftonbön och möjlighet till förbön. Morgonböner och söndagens predikan i nattvardsgudstjänsten hölls av Barbro Bjerle.

Så var dessa bibeldagar slut. Dagar som har fått betyda något för oss alla.

Text: Siw & Lars Backe, värdpar dessa dagar tillsammans med Barbro och Folke Bjerle
Foto: Helene Nilsson