Tänk om Jesus fick förvandla våra liv

Rebecca Albertsson bor i Helsingborg där hon är engagerad i Pionjärskyrkan. Rebecca har just tagit examen i engelska och kommer i framtiden att arbeta som copywriter (skribent inom reklambranschen. Idag delar hon med sig av sina tankar. 

Gud är helig. Gud är allsmäktig. Han är himmelens skapare och alltings början och slut. Och samtidigt älskar han oss med en gränslös kärlek och längtar efter att ha en relation med oss.

Jag har valt att tro på detta. Och jag vill tro på det så mycket att jag låter det förändra hela mitt liv. Jag vill att evangeliet ska förvandla mitt hjärta och mitt sätt att leva. Jag vill på djupet förstå kärleken och friheten och nåden i evangeliet. Inte bara kunna säga att jag tror på det, utan att det på riktigt är en del av mig.

När Jesus berättar om himmelriket så gör han det bland annat med den här liknelsen:

”Himmelriket är som en skatt som ligger gömd i en åker. En man hittar den och gömmer den igen, och i sin glädje går han och säljer allt han äger och köper åkern.” (Matt 13:44)

Mannen har hört talas om Guds kärlek. Och hur reagerar han? Jo, han ger allt. Han har insett att det som Gud har för honom är värt så långt mycket mer än allt annat. Det är det som är fullständig överlåtelse: att ge honom första platsen i våra liv. Att älska honom tillbaka. Det är när vi älskar honom tillbaka, när vi tillåter oss själva att bli förälskade i Gud, som vi också är beredda att forma våra hjärtan och liv efter Honom.

Jag tror inte det handlar om att alla ska sälja allt. Jag tror överlåtelse ser olika ut. I grund och botten handlar det om vart våra hjärtan är vända och om vi är villiga att ge honom allt, eller om vi håller bekvämlighet, pengar och anseende högre. Men det är inte alltid enkelt. Jag vaknar inte varje morgon och känner att jag älskar Gud. Utan ofta handlar det om att välja att älska honom, av den enkla anledningen att jag vet att han är värd det.

Det finns en fantastisk bok som heter ”Crazy love”, skriven av Francis Chan. Han beskriver sin egen resa till överlåtelse, hans längtan och den inre kampen, och hur han fann överlåtelsen genom att be Gud om hjälp. På sida 172 skriver Chan:

”Under en stor del av mitt liv förstod jag inte hur åtråvärd Gud var eller litade inte tillräckligt mycket på hans kärlek för att våga överlåta mina förhoppningar och drömmar till honom. Jag levde i ett konstant tillstånd av att försöka vara honom ”tillräckligt hängiven”, utan att någonsin klara av det. Jag visste att Gud ville ha mig till hundra procent, men var rädd för vad en fullständig överlåtelse åt honom skulle innebära. […] Efter hand har jag lärt mig att be Gud om hjälp, och han har blivit min största kärlek och längtan.”

Författaren Annie Dillard skrev en gång att ”som vi lever våra dagar lever vi våra liv”. Vad vill du ska utmärka ditt liv? Jag tvivlar på att jag om 40 år kommer se tillbaka och vara tacksam för, om ens komma ihåg, vilka tv-serier jag sett. Eller hur perfekt städat mitt hem har varit. Nej, det jag kommer se tillbaka på är om jag överlät mig till Gud. Om jag lät honom forma och inspirera mig. Om jag vill ha ett öppet hem, leva ett utgivande liv och ha ett hjärta hänfört av Jesus, så behöver jag sträcka mig mot det varje dag. Likaså om jag vill leva modigt, kärleksfullt och givmilt. Så fundera över vad det är du längtar efter. Vilket liv du vill leva. Fråga Gud hur du kan leva ditt liv i överlåtelse, ett liv som är inspirerat av Honom, och be honom om hjälp att leva just det livet.

Överlåtelse är vackert. Det är kraftfullt. Och jag är övertygad om att det är genom överlåtelse som Jesus kan förvandla vår värld.

Text: Rebecca Albertsson
Foto: Privat