Jakob Frilund: ”Jag är en äventyrare som gillar att sitta under eken och lukta på blommorna.”

Det är många skratt och ljud från barn i andra sidan telefon. Jakob är hemma med tre av barnen och skall strax hämta de två äldsta barnen från skola och förskola. Här berättar han själv om utegymmens välsignelse, åren i Kornhill och längtan att möta barn och unga i Malmö. 

Jag heter Jakob Frilund, 33 år i år. Pappa till 5 barn och gift med Mikaela sedan 9 år. Vi bor i Oxie i utkanten av Malmö sedan ungefär 4 år tillbaka. Jag är en äventyrare som gillar ”att sitta under korkeken och lukta på blommorna” i Guds natur. Jag har alltid gillat sport och särskilt styrketräning, på senare år har det även blivit en del hinderbanelopp som Toughest och Tough viking, hinderbana var ju en favorit från skolgymnastiken. Att kombinera min naturglädje med träningsglädje och träna utomhus gillar jag allra bäst och där har utegymmens uppkomst varit en välsignlese, där kan även barnen vara med på ett roligt sätt. Jag uppskattar även god mat och fikar gärna och ofta.  

Jag har en bakgrund som ungdomsledare i Kornhillskyrkan i Halmstad. Där jobbade jag 6,5 år varav 3,5 som anställd. Jag är nu nyanställd barn och ungdomsledare i Betaniakyrkan i Malmö sedan februari på 40%. Jag jobbar även 50% som personlig assistent åt en och samma brukare. Att kunna jobba både inom och utanför kyrkan ser jag som en förmån. Genom att jag även är undersköterska har jag kunnat möta många icke kristna på mina procent utanför kyrkan och då även fått tillfälle till många samtal om Gud. Evangelisation och att hitta nya kreativa sätt att dela evangeliet på ligger mig varmt om hjärtat. I Halmstad var vi ute på skolorna som kamratstödjare och under åren där så kom någonstans mellan 300-500 olika ungdomar till fredagkvällarna i kyrkan och fick höra om Gud i någon form på andakten. Oftast var det 12-13 ungdomar i snitt en fredagskväll men det är stort hur många som faktiskt får höra, om man bara troget gör det man är kallad till. Man förundras över Guds godhet och att få följa ett antal av dessa ungdomar från att de varit barn till vuxen ålder och se hur de valt och fortsätter att välja att vandra med Gud är något jag är väldigt tacksam över att få ha varit med om.

I Betania har jag nu förmånen att få ha hand om både barn och ungdom. Det är kul, det är väldigt olika sätt att jobba med dessa två grupper vilket är varierande och spännande. Det är en hel del pionjärsatsningar på gång framöver. Jag brinner för att både nå utanför kyrkväggarna och ta hand om ”kyrkans egna” barn och ungdomar. Malmö och Sverige behöver verkligen Jesus. Som tonåring mådde jag själv väldigt dålig i perioder och vet verkligen vad ett möte med den uppståndne kan göra för en ung människa som kämpar med att hitta sin plats och identitet.