EFS årskonferens 2019

text och bild: Kristoffer Lignell

Temat för EFS Årskonferens i Örnsköldsvik var ”Först måste evangeliet förkunnas för alla folk”. Gudstjänster, årsmöte, seminarier och inte minst möten och samtal. 

Örnsköldsvik välkomnade med storm och regn under torsdagen men sedan bröt solen fram över de ca 600 deltagarna på årskonferensen. Konferensen följdes också av nästan 6000 personer via efsplay.nu. Konferensen hade två huvudlokaler, EFS kyrkan och Pingstkyrkan, alla de större samlingarna var förlagda i den senare. Barnen hade sin egna konferens med temat ”Jesus till alla” och parallellt löpte lärjunga- och evangelisationsspåret för ungdomar. 

Nytt för i år var att det firades två gudstjänster varje kväll, en vid kl 18.00 och en vid kl 20.00. Årsmötet var också uppdelat på två dagar. Mellan de två passen av årsmöte var det två bibelstudium, bönepass och valbara spår kring EFS vision. 

Även om vår region endast hade 25 ombud av ca 320 totalt vid årsmötet var det många medverkande med koppling till Sydsverige. Mikael Arthursson, regional missionsledare i Mittnorrland, tidigare i Betaniakyrkan i Malmö, och Jonathan Janerhem, Örkelljunga predikade och ledde gudstjänster under konferensen. Jonas Nordén ledde bibelstudium och Marie-Louise Nilsson ledde lärjunga- och evanglelisationsspåret. Dansgruppen Glow från Ängelholm medverkade vid några gudstjänster och Lennart Albertsson, Ängelholm, höll ett mycket uppskattat spår utifrån sin nya bok Gud om pengar. Halva årsmötets presidium hade också koppling till vår region med Charlotta Nordström, Helsingborg som vice ordförande och Rebecka Cada, Uppsala, som sekreterare. 

Årsmötet gick relativt lugnt till med några heta debatter kring motionen om ordning för barnvälsignelse men också kring stadgeändringen om att endast direkta medlemmar i föreningarna skall vara ombudsgrundande. Styrelsen föreslog att budget för 2020 skall landa i ett underskott eftersom det finns ett bra eget kapital som bör användas till bra satsningar. Årets insamlare blev Lutherska Missionskyrkans kör i Göteborg som under våren anordnade Psalmgalan och drog in över 70000 kr till EFS mission. Inför årsmötet hade fem styrelsemedlemmar valt att avgå varav två från Sydsverige, Jonas Nordén och Stefan Svensson. Lillemor Persson, Örkelljunga valdes in tillsammans med Marie Larsson, Stockholm, Per Moen, Grimsmark, Jan Hallquist, Brämhult och Oliver Sjöström, Uppsala. 

Under sändningsgudstjänsten sändes Mikael Ahlsholm Holmquist, ny präst i EFS i Röke, och Magnus Tunehag, präst United i Malmö, ut i tjänst tillsammans med Azita Saraii, James Starr och Sebastian Holmgren.