Blåsarläger 2019

text: Elsa Månsson
bild: Betty Johannesson/Emma Göransson/Josefin Samuelsson

Blåsarläger på Glimåkra folkhögskola är en årlig tradition som går tillbaka ända till 1960-talet. Det är ett läger ämnat för barn och ungdomar från 10 år. Ett läger som naturligtvis fokuserar mycket på musik och orkester, men även mycket annat. 

Glimåkras blåsarläger handlar om mer än bara musik. Morgnarna ägnas åt bibelstunder innan dagens orkesterrep sätter igång. Efter lunch finns det möjlighet att åka till Trollabadet, ett utomhusbad precis vid kanten av Glimåkra, och idrotta i områdets Sporthall Blå Hallen. Efter fler orkesterpass avslutas kvällen med någon form av aktivitet som för oss alla närmare varandra och senare andakt i kapellet innan läggdags. Det är ett läger fullspäckad av roliga aktiviteter där ingen går sysslolös. 

Skaparna av detta läger hade en vision om en treklang som delar in lägret i tre delar. En musikalisk, en fysisk och en kristen del. Grundtonen står för det musikaliska. Att vi samlas här under en veckas tid för att spela tillsammans med många vi kanske inte känner och ändå kunna skapa något fantastiskt. Under denna vecka hinner man dessutom utveckla sitt eget spelande otroligt mycket. Vanligtvis har man kanske en lektion i veckan på tjugo minuter och övar en stund hemma. Under lägret spelar vi cirka fem timmar om dagen. Man kan under denna vecka se en fantastisk utveckling hos alla deltagare!

Musiken måste givetvis även blandas med andra aktiviteter, ingen orkar spela i orkester hela dagen. Därför åker badbussar till Trollabadet varje dag efter lunch. Många passar även på att delta i idrottsaktiviteter som hålls dagligen i Blå Hallen. Detta är treklang ters, en fysisk del. Det är viktigt att röra på sig och ett bra sätt är att samtidigt hitta på något roligt som att bada eller sporta. Det bidrar även till en ökad samhörighet. Man lär känna många andra deltagare och skaffar vänner för livet. 

Treklang sista del, kvinten, är den kristna delen. Glimåkras Blåsarläger hålls av den kristna ungdomsorganisationen Salt Sydsverige, som i sin tur tillhör moderrörelsen EFS och Svenska kyrkan. Lägret skapades då det fanns ett behov av att stärka blåsmusiken under början av 1960-talet, men den kristna tron är fortfarande en grund till lägret. Under morgnarna hålls bibelstunder med ett stycke ur Bibeln som visar oss ett viktigt budskap och får oss att diskutera och dela åsikter med varandra. På kvällen hålls andakt i kapellet. Där samlas både deltagare och ledare för att sjunga och be tillsammans. Ledaren Björn Ohlsson som leder både bibelstunderna och andakterna finns på plats för att ge förbön. Man har dessutom möjlighet att tända ett ljus, skriva små lappar eller lägga stenar vid altaret för att bli av med något som tynger en. Denna kvint, den kristna delen, stärker inte bara ens kunskap utan även gemenskapen. Vi kommer varandra närmre och lär känna varandra på ett nytt sätt. 

Glimåkras Blåsarläger avslutas med en storslagen avslutningskonsert i Glimåkra kyrka. Där får deltagarnas föräldrar äntligen se och höra vad deras barn åstadkommit under veckans gång.