Konfaläger i Åsljunga

text: Louise Malmborg
bild: flera

Vi är många som ser tillbaka på sommarens konfaläger i Åsljunga med ett leende på läpparna. Årets läger innehöll allt som bara ett riktigt bra konfaläger kan göra – galna lekar och tävlingar, nya vänskapsrelationer för livet, kärleksfulla, helande samtal och livsförvandlande möten med Gud. 

34 konfirmander, 8 ledare, 6 faddrar och 22 dygn tillsammans – det kan ju inte bli annat än fullständigt underbar kaos. 5 juli anlände konfirmanderna, säkert lite spända på vad som låg framför dem. Men redan efter några dagar tillsammans var vi ledare säkra på att det skulle bli ett toppenläger. Konfirmanderna visade på en omhändertagande gemenskap där alla fick plats och där den som var ledsen snabbt fick tröst av de andra. Årets eminenta faddrar var en bidragande orsak till detta. 

Måndag till lördag bestod förmiddagarna av undervisning. Under dessa pass blev det mycket tid till diskussion och konfirmandernas egna frågor. Eftermiddagarna bestod ofta av fritid och olika typer av aktiviteter. Årets tematävling blev en OS-turnering där Ryssland slutade med första pris. En utflyktsdag till Kullaberg med klättring och en nattaktivitet med svartmålade rymdvarelser var andra tokigheter vi hittade på. Varje kväll avslutades med att fritidsledarna svarade på inlämnade frågor om allt mellan himmel och jord samt delade ut “dagens Rådis” – ett pris till den konfirmand eller fadder som gjort något extra schysst eller roligt under dagen. 

Har du träffat någon från årets konfaläger på Åsljunga är sannolikheten stor att du hört dem nämna något om lingon. Detta är ett exempel på de många internskämt som skapas i den bubbla som ett konfaläger ofta blir. En annan ramsa som florerat är den som skapades av ett gäng tjejer under “killarnas afton” som en hyllningssång till lägrets killar där varje konfirmandkille nämns vid namn och tillhörande dance-move. Och på tal om hyllning så var en av lägrets – enligt mig – finaste stunder när killarna uppklädda serverade tjejerna en förstklassig frukost under den så kallade kärleksdagen.

Under den sista andakten på lägret fick konfirmander, ledare och faddrar möjligheten att dela med sig av vad lägret fått betyda för dem. Person efter person gick fram och satte ord på vad Gud och gemenskapen gjort för dem. Det berättades om både fysiska och psykiska helanden, om hur kärleksfulla kommentarer och kramar lett till förnyad självkänsla och om hur konfirmander för första gången bjudit in Jesus i sina liv. Stort TACK till alla som var med och bidrog till detta! Tack till alla föräldrar för förtroendet och tack Gud för allt vi fick vara med om och allt du gjorde i både konfirmandernas och oss ledares liv.