Konfirmandläger i Åhus

text: Julian Bjerke bild:Nathalie Bencic

Hur ser en dag på ett konfirmationsläger ut egentligen? Mitt i lägret så skriver konfirmanden Julian Bjerke om sina upplevelser av konfirmandlägret i Åhus. 

Vi har nu varit här i nästan två veckor och än så länge har min tid på EFS konfirmationsläger på Åhusgården varit underbar. Jag har träffat nya kompisar, som jag kanske kommer att känna resten av mitt liv, blivit respekterad av ledare och av mina jämnåriga och haft många härliga skratt. Tillsammans har vi lekt, badat, sportat och fått lära oss nya saker om kristen tro. Vi har fått svar på våra frågor om vad det här med Gud egentligen handlar om. Ledarna är väldigt engagerade i hur vi mår och hjälper oss förstå komplicerade frågor och ämnen. Samtidigt kan de också skämta och vara väldigt roliga, vilket för mig och många andra är viktigt. Det får oss att bli avslappnade och skapar en god atmosfär på lägret.

Varje morgon börjar likadant; Ledarna väcker oss klockan åtta med härlig och lugn musik (OBS! Ironi). Efter väckning så är det dags för morgonbön, där vi får ta del av olika inspelade vittnesbörd från vänner till ledarna. Till frukost serveras det olika sorters mackor, yoghurt, fil och gröt. Sedan börjar lektionerna, som varar fram till lunch. Där lär vi oss om skapelsen, syndafallet, frälsningen och vad det innebär att tro på Jesus och leva som en kristen.

Vid lunch så bjuds vi alltid på god och nyttig mat, och det finns alltid en stor salladsbuffé, samt vegetariska alternativ. När lunchen är över så har vi fritid i några timmar. Under denna period så brukar vi cykla och bada, stanna på gården och spela fotboll, volleyboll och kubb eller bara prata och vila. Efter vår välförtjänta fritid så har ledarna organiserat någon slags aktivitet. Vissa dagar är den fysiskt krävande, men det kan också vara en aktivitet som är kopplad till förmiddagens lektioner. Nu har vi också börjat öva inför vår redovisning som ska framföras i samband med konfirmations-gudstjänsten.

Efter middagen är kvällsaktivitet, där vi bland annat tävlar i Åhusgårdens egen variant på Mästarnas Mästare. Dagen avslutas alltid med andakt, då vi sjunger lovsånger, ber tillsammans och någon av ledarna delar något från sina liv tillsammans med Gud. Vi får oftast möjlighet att tända ljus och skriva bönelappar. Efter en lång dag på ÅhusGården, med massor av skratt och allvar, så är det äntligen dags att gå och lägga sig. Ledarna sjunger godnattvisor för oss, ibland mer vilt än lugnt.