Lärjungaskolan

text: Jenny Axéll bild: Kristoffer Lignell/Anna Sköld

Sommaren flög förbi och det var flera veckor sedan EFS-gården på Åhus tömdes. Hem åkte trötta ledare och nykonfirmerade ungdomar och jag är väldigt säker på att flera av oss kände ett stort vakuum när den stora, men nära, gemenskapen inte längre var vardag. 

Salt Sydsveriges lärjungaskola har funnits mer än 15 år, och har fått betyda mycket för många ungdomar för att få lära sig mer om den kristna tron och få hjälp och inspiration till att följa Jesus helhjärtat. Efter några år med lite mindre grupper på lärjungaskolan satsas nu på en nystart till hösten 2020.  

I min tjänst ingår 20% arbete med lärjungaskolan, och jag ser verkligen fram emot hösten, när jag hoppas få träffa många goa ungdomar på EFS gården Åsljunga under tre helger! Lärjungaskolan är gjord för att passa ungdomar i gymnasieåldern, som vill få mer kunskap om bibeln och den kristna tron, växa närmare Jesus och bli inspirerade och utmanade att ta nya steg i tro och ledarskap i kristna sammanhang. Nytt för i höst är att man kan gå lärjungaskolan från och med att man blivit konfirmerad, alltså från hösten när man börjar årskurs 9. 

Många bestämmer sig för första gången att säga ja till Jesus på sitt konfirmationsläger, och många som redan haft en tro innan lägret får möta Gud på ett nytt sätt och blir riktigt taggade att ta sin tro på allvar. Just då är det perfekt att kunna erbjuda en sådan sak som lärjungaskolan, som en hjälp att hålla fast vid och bygga vidare på den tro man fått tag i under konfirmationen. Det är värdefullt om man har deltagare med lite olika ålder med olika erfarenheter av tro och kyrkan,då kan det bli väldigt spännande samtal och man får hjälpa och peppa varandra i att leva med Jesus och hitta en tro som bär i vardagen. 

Lärjungaskolan träffas på EFS gården Åsljunga fredag kväll till lördag kväll vid tre tillfällen under hösten och sedan tre likadana träffar under våren. Förhoppningen är att alla ska vilja gå hela året på lärjungaskolan, men man anmäler sig till en termin i taget. Lärjungaskolan blir som en bibelskola på hemmaplan, och kanske ger det också mersmak, så att man till exempel vill gå vidare och läsa en termin eller ett år bibelskola efter gymnasiet. Lärjungaskolan är en perfekt förberedelse för detta och för uppdrag som ledare på läger och andra sammanhang i kyrkan. Vi rekommenderar speciellt de som vill vara faddrar på konfirmationsläger att gå lärjungaskolan. 

Kyrkan behöver kristna, speciellt ledare som är stadigt rotade i bibeln och har en genomarbetad tro, och lärjungaskolan är en del av arbetet att utrusta ungdomar i detta. Det blir riktigt bra undervisning om viktiga delar i livet som kristen, andakter, tid för samtal och för att be för varandra – och för skönt häng . Ämnen som kommer att tas upp på höstens träffar är bland annat frälsningshistorien, bibelkunskap  och bibelsyn, identitet och att förvandlas av Jesus. Under våren bygger man vidare med undervisning om kristen livsstil, församlingsliv, ledarskap, tro och vetenskap, evangelisation,kristen tro och klimatet med mera.  Tanken är att bjuda in ledare från sommarens konfirmationsläger att ha undervisning på lärjungaskolan, för att göra övergången från konfirmationsåret till lärjungaskolan- och vidare till ungdomsgrupp och församling – lättare. 

I höst kommer bland annat Carl Skarin, Jonas Nordén och Charlotta Nordström att finnas med och ha undervisning. 

För att kunna ta till sig det man får höra i undervisningen och få det att “landa “ och fungera i vardagen är det väldigt viktigt att man får chans att bearbeta, vrida och vända och kanske ifrågasätta det man fått höra i undervisning. Detta vill man dels ge utrymme för under träffarna på EFS gården Åsljunga. Men alla funderingar och frågor dyker kanske inte upp på en gång, och en del saker vill man inte dela med alla. Det kan också vara mycket värdefullt att få prata med någon som gått längre med Jesus, och kanske ofta redan funderat på de där frågorna man själv brottas med.

Därför innebär den andra delen av lärjungaskolan,som pågår parallellt,  att alla deltagare får en mentor i sin egen församling eller någonstans i närheten av där man bor. Mentorn träffar man  regelbundet och samtalar med för att ta upp funderingar om Gud, tron och livet och bli utmanad att ta nya steg i tron och i ledarskap i kristna sammanhang. Om du går i åk 9 eller gymnasiet och har en längtan att följa Jesus och komma vidare i din tro eller känner någon som du tror att lärjungaskolan skulle passa för så ta chansen! Jag kan nästan lova att du inte kommer att ångra det!

 Mer information om Lärjungaskoaln finns på saltsydsverige.nu, där man också anmäler sig. Träffarna i höst kommer att äga rum 25-26 september, 9-10 oktober och 6-7 november. Frågor och funderingar: jenny.axell@efs.nu