Dela din tro med andra

text: Kristoffer Lignell bild: Kristoffer Lignell/Marcel Salinder

Hur kan vi vinna människor för Jesus? Det är frågan som vi inbjuds att ställa i boken: ”Dela din tro med andra : en introduktion i personlig evangelisation”.  Livsluft samtalar med författaren och prästen Joel Jarbo om längtan att vinna människor, författarskapets glädje och vånda samt att bli kittlad av Gud. 

Joel Jarbo är känd i vår region som bland annat präst i Andreaskyrkan i Klippan. Ursprungligen från Umeå bor han idag i Kvidinge med frun Miriam och parets tre barn. Efter åren i Andreaskyrkan kompletterade han sin utbildning och togs år 2019 emot som pastorsadjungt i Båstad-Östra Karups församling. Sedan i februari i år arbetar han som arbetsledande komminister i Lerbergets kyrka, Kulla Pastorat. Vid sidan av arbetet har han under flera år skrivit. Under åren i Andreaskyrkan kom två böcker; Livets träd -tänk om Gud är närmare än du tror (egen utgivning) och år 2017 kom boken ”Gud talar- kan du höra honom?: en introduktion i den profetiska gåvan ut på Borneling förlag. På samma förlag kommer nu alltså hans tredje bok. 

Vad fick dig att skiva den här boken? 

– När Herren kittlar mig, hur ska jag då kunna låta bli att skratta? Skrivandet för mig är både en stor glädje och en inre kallelse. Ämnet personlig evangelisation, som boken handlar om, är något som alltid legat nära mitt hjärta, och som fått prägla mitt sociala liv och arbete under större delen av mitt liv. Jag fick även möjlighet att fördjupa mig i ämnet då jag skrev min kandidatuppsats som handlar om ”Hur evangelisation uppfattas i Svenska kyrkan” under vårterminen 2018.

Vad handlar boken i korthet om? Vad är ditt huvudärende?

– Tillsammans med läsaren vill jag söka svar på frågan: Hur kan vi vinna människor för Jesus? Boken är inte en heltäckande beskrivning av evangelisation eller dess tjänst utan en introduktion som inriktar sig på personlig evangelisation. Boken är därför inte en presentation av någon specifik kyrkoform utan en vägledning i hur vi kan dela vår tro med andra. Men eftersom det personliga vittnesbördet är en del av kyrkans gemensamma uppdrag berör jag även evangelisation som sker genom kyrkans gemenskap.

Vad har du lärt dig under skrivandet? Vad har varit det roligaste/svåraste?

– Du kan skriva en bok av två anledningar; antingen anlitar ett förlag dig eller skriver du själv och hoppas att förlagen senare ska nappa på idén. I mitt fall skriver jag på egen hand i tro att manuset kommer ges ut i framtiden. Det roligaste med att skriva är att bära ett ämne i bön och bygga upp bokens struktur och innehåll. Utmaningen och kampen ligger ofta i att få den klar, ett bokprojekt kräver stor uthållighet, engagemang och arbete. Tid, ork och inspiration behöver också sammanfalla samtidigt vilket är en utmaning om man har en händelserik vardag.

Jag har varit välsignad med många duktiga vänner som hjälpt mig att läsa och kommenterat mina texter. Det har varit mycket lärorikt och utan dem skulle min slutprodukt aldrig blivit så bra.

Den tråkigaste och mest påfrestande processen tycker jag är väntandet på besked från förlag, vilket kan dröja flera månader. Jag får även vara beredd på avslag eftersom det idag är svårt för nya författare att komma ut på marknaden helt enkelt för att kristen litteratur idag inte säljer så bra i Sverige. Om du inte heter Malm, Halldorf eller Sjödin i efternamn är det svårt att få ut böcker och kunna leva på det. Det är därför svårt för nya författare att få skriva avtal med bokförlag eftersom de ofta inte vill eller kan ta för stora risker.

Vad längtar du att boken skall få göra? Hur önskar du att människor skall använda den?

– Jag tror vi lever i en tid då kyrkan behöver återupptäcka evangelisationens gåva, dess möjlighet och kallelse för var och en. Alla kristna är ju kallade till Jesu efterföljd och inbjudna att vittna om Guds storhet. Min förhoppning är att denna bok ska vara en inspirationskälla till detta och en hjälp för församlingar att föra ett vidare samtal i ämnet. I slutet av varje kapitel följer därför några frågor för egen reflektion eller diskussion. Längst bak i boken finns även sex praktiska övningar. Jag tror nämligen att det går att öva sig i evangelisation. Ett tryckt sätt att öva är tillsamman med kristna vänner i en liten grupp eller två och två. Jag hoppas därför att boken ska vara användbar på många sätt, både för egen reflektion, vidare samtal i liten grupp och praktiska övningar i att vittna om Guds storhet.

Boken finns till försäljning där böcker säljs. Joel kommer också gärna ut och pratar om sin bok och ämnet i församlingar, föreningar och grupper. 

 Joel Jarbo är författare och präst i  Lerbergets kyrka, Kulla pastorat.