Paret Lignell bjuder på digital tidebön

text: Josefin Lilja, Tidningen Dagen bild: Kristoffer Lignell

Texten publicerades i tidningen Dagen 23 november 2020 och publiceras här med tillstånd. Tidebönerna kan du delta i via Kristoffers facebooksida måndag-torsdag och söndag kl. 20.00. 

För att fylla tomrummet efter uteblivna gudstjänster finns olika vägar att gå. För vissa har tidebönerna, att be på bestämda tider under dygnet, skapat en ny rutin att hålla fast vid. Makarna Lignell filmar när de ber, för att fler ska kunna vara med i deras gemenskap.

Uteblivna gudstjänstbesök under pandemin kan göra att man som kristen tappar fokus. För att undvika det har flera nya, kreativa initiativ tagits. Makarna Kristoffer och Charlotte Lignell sänder exempelvis sin kvällsbön direkt på Facebook, och märker hur allt fler hittar in till det digitala “kapellet”.

– Min fru var på jobbet på Försäkringskassan häromdagen när en kollega till henne plötsligt utbrast: “Det var så fint att få kika in på er när ni bad häromkvällen. Jag var med en stund och bad jag med”, berättar Kristoffer Lignell, präst i EFS.

– Jag blev så glad när jag hörde det! Precis så vill vi att det ska vara, som ett litet kapell med dörren öppen, för den som vill att sticka in huvudet eller slå sig ner en stund.

För Charlotte och Kristoffer har tidebönerna varit viktiga under flera års tid. De har sedan de flyttade till Lund för 1,5 år sedan har de bjudit in till gemensam kvällsbön i sitt hem. Men med coronans inträde tvingades de att tänka om. De hade hört från andra att det kunde vara svårt med gemensam bön digitalt och bestämde sig för att helt enkelt filma sig själva när de bad och sända direkt på Facebook. Till sin hjälp har de Tidegärdsappen, för att det ska vara enkelt för den som vill följa med i ordningen. Varje vardagskväll klockan 8 ber de och av responsen att döma har det varit ett gott initiativ.

– Det är fint att se att även personer vi inte känner hittar dit. Det skulle de nog inte gjort om vi hade kunnat träffas som vanligt. Sedan är det märkligt hur det ändå blir en gemenskap, även om vi inte ser varandra. Bara den påminnelsen, att vi är några stycken som sitter och ber varje kväll – det är väldigt värdefullt, säger Kristoffer Lignell.