Inför sommarens konfaläger

text: Kristoffer Lignell Bild: Kristoffer Lignell/Nathalie Bencic

Det är lätt att tro att konfirmandläger hör till sommaren. Men arbetet med sommarens läger är redan i full gång. Präster och ledare börjar tillfrågas redan under hösten och i januari genomfördes en Konfa-kickoff, i år digitalt. Konfirmand-koordinatorn Jenny Axéll och Daniel Svensson, präst i EFS-kyrkan i Helsingborg berättar om planerna inför sommaren. 

EFS i Sydverige har en stolt tradition av konfirmandläger på somrarna. Många ställer sina barn i kö flera år i förväg för att vara säker på att få en plats. Men vad är det egentligen som är så bra med konfirmationsläger? 

– Möjligheten att få uppleva god kristen gemenskap och bra undervisning, och kunna ta till sig och påverkas av detta utan att det är så mycket annat som stör, som det ju alltid är i vardagen annars. Jag tror att det alldeles speciella med konfaläger är kombinationen av att de flesta upplever att man i lägergemenskapen kan sänka garden och höra hemma precis som man är, och att under en tid är det fullständigt normala att man pratar om och med Gud och räknar med honom i hela livet. Man får så mycket hjälp av varandra att röra sig i riktning mot Jesus. Det är nog en stor orsak till att många hittar en tro på Jesus under konfan, eller växer mycket i en tro som man redan hade sedan innan, säger Jenny Axéll, konfirmandkoordinator inom EFS i Sydsverige. 

Daniel Svensson, präst i EFS-kyrkan i Helsingborg

Daniel Svensson fyller i: 

– Under ett läger får man så mycket tid tillsammans och får mötas under hela dygnet. Den kristna tron handlar om hela livet och det kan man få visa på under lägret. Det är fantastiskt och se hur tron kan få väckas i ungdomars liv under lägrets gång.

Daniel konfirmerades själv i EFS och har varit ledare på flera läger. I år blir första året som präst. 

– Jag konfirmerades på EFS-gården i Åsljunga sommaren 1999. Sen dess har jag varit fritidsledare och lärare på flera läger både i Åsljunga och på Heljarödsgården. Detta blir första gången som jag är präst på ett konfirmationsläger.

Inför förra sommaren diskuterades det länge och väl om det skulle gå att genomföra lägren överhuvudtaget. Men efter samtal med smittskyddsläkare och andra bestämde man sig för att köra på. I år är  situationen liknande. Vad kommer att bli annorlunda i år mot andra år? 

Jenny Axéll, konfirmand-koordinator. 

– I år har vi 37 st konfirmander på EFS gården i Åsljunga och 34 st på Åhusgården EFS. Vi hoppas och tror på att kunna ha konfaläger, och förhoppningsvis även förträffar, ungefär som det brukar vara i sommar. Det som är frågan är ju framför allt hur i vilken grad vi kommer att kunna ha besök utifrån på lägret, på konfirmationsdag och besöksdag, och även till exempel besök av lokala ungdomsledare som brukar vara ett väldigt bra sätt att knyta kontakter inför tiden efter konfirmationen. En viktig sak vi blivit ännu mer uppmärksammade på under konfalägren 2020, är hur väldigt värdefulla faddrarna är. Förra året hade vi inte faddrar med för att minska antalet personer, och ledarteamen märkte verkligen av skillnaden. I år kommer vi att prioritera att ha med faddrar, säger Jenny. 

– Ja, det är mycket som är ovisst men vi förbereder oss så gott vi kan och tror att det kommer bli ett fantastisk läger hur det än blir. Be gärna för lägret, konfirmanderna och oss ledare. Förra året blev det två lyckade läger och vi hoppas på det i år också. Jag ser fram emot att jobba tillsammans med ledarteamet. Vi har fått ihop ett riktigt dreamteam och jag ser fram emot vad vi kan få göra tillsammans säger Daniel. 

Många har under det senaste året behövt ställt om till digitala möten och samlingar. Detsamma gällde årets konfirmand Kick off. Trots omständigheterna var Jenny nöjd med resultatet. 

– Jag är ändå positivt överraskad över upplevelsen att ha en digital Kick off. Det går så klart inte att jämföra med att träffas på riktigt, men det kändes ändå meningsfullt och positivt att ta ett första steg mot att lära känna varandra och ge konfirmanderna en förväntan inför förträff och läger. Vi har fått många positiva kommentarer från konfirmandfamiljer om träffarna. Funktionen med smågrupper i Zoom fungerade väldigt bra att använda på träffen.

Finns gärna med i bön för sommarens konfirmander, präster, ledare och faddrar. Kom också ihåg konfirmandlägren i ditt och din förenings ekonomiska givande! 

Läs mer om EFS i Sydsveriges konfirmandarbete här.