Fäst dina ögon på Jesus

text: Lennart Albertsson bild: Kristoffer Lignell

Den glada målvaktscoachen och TV-kommentatorn i ishockey Erik Granqvist berättar att han under sin tid som målvakt i Luleå Hockey spelade halvblind. Han kunde se puckarna som sköts från nära håll, men långskotten kunde han bara liksom stöta undan. Själv har jag under senvåren fått bekanta mig med samma företeelse, en delvis blindhet. En operation av näthinnan på ena ögat gjorde att jag under några veckor inte kunde se mer än gråa skuggor och vissa konturer. Med tiden försvann gasen som pumpats in i ögat och jag kan nu se så gott som klart. Vi är båda bosatta i Ängelholm och, som jag förstår det, går vi till samma optiker. Optikern har fått Erik att upptäcka nya vinklar och jag får där mina glasögon utbytta med ojämna mellanrum.

Att bli blind är att få vänja sig vid att leva med ett mycket svårt handikapp. Jag har efter denna vår fått ett litet uns av förståelse för vad det innebär. På Bibelns tid fanns ingen ögonkirurgi. Det fanns inga laserbehandlingar och sånt som vi patienter idag får bekanta oss med. Bland evangelierna stöter vi på flera olika personer som är blinda. Vi kan anta att det på den tiden var ett inte alltför ovanligt handikapp. Samtliga dessa berättelser leder till att Jesus helar den blinde. Någon gång spottar han på den blindes ögon. I andra fall får den blinde sin syn genom att Jesus uttalar helandet. Det de har gemensamt är att de vänder sig till Jesus för att få sin syn. Antingen bröt dom sig fram själva eller så ledde någon fram den blinde till Jesus. Någon hade fått syn på Jesus. Med vilka ögon då?

Ännu idag kan vi se Jesus. Några möter honom fysiskt eller i en tydlig dröm. Det är starkt och leder ofta till en direkt omvändelse. Dom flesta av oss ser honom med våra inre ögon (Efesierbrevet 1:18). Kanske blir det då lättare om vi blundar. Ingenting runt oss stör och vi kan verkligen se honom som han är. En stor hjälp till att se Jesus får jag genom att läsa Allan Svenssons nyutkomna andaktsbok ”Med blicken på Jesus”. Allan ger oss där trettioen betraktelser över olika bibeltexter där alla syftar till att få syn på Jesus. Beställ gärna boken från vårt regionala kansli. Den ger dig en möjlighet att åter stanna upp inför den person som du varje dag möter och en dag skall se med dina egna ögon.

För ganska precis 100 år sedan skrev Helen Lemmel sången som vi sjungit ofta: Fäst dina ögon på Jesus. Den sången har alltid något aktuellt över sig. Den leder oss rätt, tillbaka till centrum, till Jesus. Är det då förvånande att Helen, när hon skrev sången sedan kanske tio år, var just blind? Är det förvånande att hon när hon under lång tid inte kunnat se med sina fysiska ögon kom Jesus närmare? 

Turn your eyes upon Jesus, 

look full in His wonderful face,

and the things of earth 

will grow strangely dim 

in the light of His glory and grace.

Lennart Albertsson  är regional missionsledare i EFS Sydsverige.