Julaftonsfirande i regionen

text: Kristoffer Lignell bild: Helene Nilsson

Julen är för många en högtid som präglas av gemenskap med familj och släkt. Får andra är julen den mest ensamma tiden på året. På flera ställen i regionen anordnades gemensamma julfiranden efter att ha behövt ställas in året innan. Och det var efterlängtade firanden!

I EFS-kapellet i Lund är julfirandet ett samarbete med många aktörer: Lunds domkyrkas diakoni, Åsa Lovén som startat projektet ”Julgiven”, huvudsponsorn Grand hotell, ICA Malmborg och restaurangen Valvet. Även Lunds katolska församling St Thomas var med och donerade frukt och grönt. Annorlunda för i år var att platserna var begränsade till 50 sittande gäster. Julaftonen innehöll julbord, ett quiz och en kort gudstjänst. 

– Det var väldigt uppskattat efter att ha behövt ställa in förra året  berättar Efraim Westholm, en av de ansvariga i EFS-Kapellet. 

Mia Espersson från EFS-kyrkan i Hörby säger samma sak när vi talas vid: ”Skönt att få fira jul igen!” Även i Hörby behövde man begränsa platserna pga pandemin och tog emot ca 40 sittande gäster mot ca 80 ett vanligt år. I EFS i Hörby har man firat jul i 20 år och hit kommer många olika grupper människor med ett ålderspann på mellan 6 mån- 95 år. 

– Vi har ett inarbetat schema för kvällen skrattar Mia. Kl 16:00 öppnar vi dörrarna med glögg, sedan följer julbord och en andakt med julsånger. Sedan kommer tomtemor med julklappar följt av gottebord med gröt. Kvällen avslutas med jullekar innan vi bryter upp vid kl 21.

Även på EFS-gården Åsljunga var julfirandet efterlängtat och här firar man över flera dagar. Den 23:e inleddes firandet med att man sjöng julens sånger. På julafton bjöds det på stort julbord. Även i Åsljunga påverkade pandemin årets firande berättar Helene Nilsson. 

– Årets dans kring granen blev till allsång vid borden med både arm- och benviftande! Grandans på distans kallas det!

Efter julklappsutdelningen tog julbönen vid. På Juldagen fortsatte firandet med att Gunnel Andersson med vänner höll i programmet och en andakt på temat  ”Vilket får är du?” avslutade juldagen. På Annandag Jul firades gudstjänst där Gunnel Andersson predikade. På kvällen visade Ingmar Skogar filmen om den Svenska hösten. Den 27:e avslutades firandet med att Mats Lunnergård och Sam Larsson framförde sitt program med Julens psalmer och sånger och små episoder från deras julfirande. Efter ännu en god middag tackade nöjda gäster för sig.