Varför firar vi årskonferens inom EFS?

Denna ständiga Årskonferens. Jag åker dit för att återse människor jag mötte på ett läger för 20 år sedan, eller människor från ett sammanhang jag har flyttat ifrån. Ger det mig något, egentligen? Jag har ju varit där förr, eller ärligt talat, har jag det egentligen?

För egen del har jag (grovt räknat) varit med om knappt tjugo årskonferenser. Alla har jag upplevt som olika, säkert påverkad av var jag befunnit mig i livet. Jag har deltagit som barn, tonårsledare, ungdom, barn- och tonårsförälder, musiker, seminarieledare och som helt vanlig konferensbesökare. Visst har jag träffat ett och annat bekant ansikte, visst har jag glatt mig över återseenden, men viktigast för mig har varit tillfällen som haft avgörande påverkan på mitt liv. Detta är något jag vill unna dig och alla som nu funderar på att åka till Helsingborg den 26–29 maj.

En konferens skiljer sig från mycket av det jag upplever i vardagen, i min vanliga församling. Det är nya sånger, nya röster och talare, nya teman. Där finns medverkande som i månader gått och tänkt på vad de tror att Gud vill förmedla genom dem. Detta har fyllt dem med spänning och förväntan men också viss oro. Där finns ungdomar i vår egen Salt-region som funderat på hur de bäst skall planera för kvällens sena caféer. Vilka gäster skall de ha dit, vem behöver intervjuas, hur får vi det att kännas som en skön summering av dagen osv? Där finns också ett gäng professionella musiker som får den inte alltid avundsvärda uppgiften att variera sånger så att mixen mellan psalmer och moderna lovsånger inte upplevs alltför ensidig. 

Där finns också den här unika och koncentrerade organisationen som är bemannad just för den här uppgiften. Vem möter jag i konferensbyrån? Vem från min förening är med i värdgruppen? Vilka är det som tar hand om barnen? Vem ser till att jag hittar rätt i den stora Arenan? Och vilka kommer att sköta den viktiga tekniken denna gång?

Där var bara några av de frågor som en konferensbesökare kan ställa sig. Jag tror det viktigaste med vår konferens är vad vi upplever att Gud just nu vill säga till oss som rörelse. Vi som vill vara, och ber för att få vara, ett redskap i Hans hand. Vad är det för ord och tilltal vi just nu kommer att få till oss? Kort sagt: vad har Gud berett?

Det unika med konferensen är att vi gör denna upplevelse (eller kalla det gärna resa) tillsammans. Det som vi vanligtvis hör i form av en personlig viskning, kan nu komma att beröra flera samtidigt. Vill du också vara med om den möjligheten – anmäl dig och kom till Helsingborg denna Kristi Himmelfärdshelg. En lång och härlig helg ligger förberedd för dig.

Lennart Albertsson är regional missionsledare i EFS Sydsverige