Lennart Albertsson: Väntar vi uthålligt på bröllopet?

Trolovningsakten har börjat. Släkt och vänner är samlade. I det antika judiska hemmet stiger den tilltänkte brudgummen fram och lämnar över en bägare med vin till den blivande bruden. Bruden kan nu välja att dricka eller att inte göra det. Om hon dricker ur bägaren brister brudgummen ut i de välbekanta orden: ”I min faders hus finns många rum. Skulle jag annars säga att jag går bort för att bereda plats för er?” (När Jesus säger dessa ord i Johannes 14:2 känner alla de närvarande igen dem från flera trolovningsritualer de varit med om. Alla visste vad han syftade på.) 

Därefter startar ett stort byggprojekt hemma hos brudgummens fader. Ett tillbygge. Han ger plats för den nya familjen som skall beredas rum. Ja, säkert flera rum med möjlighet att växa i. Kanske byggs en ny våning ovanpå det gamla huset. Pappan bygger och bygger. Brudgummen (sonen) vet inte när huset är klart och väntar otåligt på bröllopsdagen och att få hämta hem sin brud. 

Plötsligt, en dag säger fadern till sonen. ”Huset är klart, du kan hämta hem din brud”. Glädjen är stor hos sonen och han beger sig nu tillsammans med några nära vänner till det hus där den blivande bruden bor. Det kanske är mitt i natten. Den stora frågan är nu: kommer hon att ha en oljelampa i fönstret som brinner? Denna lampa visar att hon inte gett upp i sin väntan utan ständigt har sin blivande brudgum i tankarna och är beredd på att när som helst bli kallad hem till honom. När brudgummen ser den tända oljelampan fylls han med stor glädje och ropar ut henne. Bröllopet kan börja!

I Matteus 25:e kapitel talas det om unga flickor som antingen är kloka eller oförståndiga. Frågan här gäller om de har med sig olja i facklorna när de skall möta brudgummen. Några har det, andra har det inte. De som har olja går med en förväntan och förberedelse på sitt bröllop, de som inte har det har släppt tanken eller kanske gett upp hoppet.

Hur vet jag att jag är förberedd på att möta honom? I en tid som för många blivit en påminnelse om att domedagen inte är långt borta, blir det för den Jesus-troende en prövande fråga. Är jag med när det är dags? Jag tror att vi mår bra av att ständigt tänka på den stundande bröllopsdagen. Längtar du till den? Bibelns två sista verser lyder så här: Han som vittnar om detta säger: ”Ja, jag kommer snart.” Amen, kom, Herre Jesus. Nåd från herren Jesus åt alla.

Lennart Albertsson är regional missionsledare för EFS Sydsverige