Alpha och Omega

Vänskap, allvar och lek. Det var några av komponenterna i nyårslägret Livskraft på Sundsgårdens folkhögskola utanför Helsingborg.

Text & Bild Sandra Åhman

Livskraft är ett läger för såväl nykonfirmerade som vill växa i sin tro som unga vuxna (obs! 18–25 år) som vill fördjupas i ledarskap. Årets tema var Alpha och Omega. Under första kvällsmötet predikade Olof Schelin om att Jesus är värd att ta på allvar. Tonen i mötet fick mig att tänka ” Det känns som att vi redan är halvvägs in i lägret.” Folk är lyhörda och blir utmanade. Många går till förbön och hakar i böneämnen/ delar bönesvar från förra lägret. Vi tar vid där det slutade, där alla sändes ut i 2023 med Framtidshopp, som var temat då. 

Syftet med temat Alpha och Omega var att visa hur personer i Gamla Testamentet pekar framåt mot Jesus. T.ex. Mose roll som Israels befriare fullkomnas i Jesus, världens frälsare. Detta med målet att visa att även om världen skakas om står Guds levande ord fast och går att bygga sitt liv på. Temat bidrog med en tyngd och ett allvar i lägret och förmiddagsundervisningen varvades därför med lek och samtal. I smågrupper fördes livliga diskussioner om allt från vad tron kostar till var gränserna går för att kunna förlåta. Självklart dansades det också till välkända pojkband i pauserna. 

Vi såg också hur vänskapsrelationer från förra året byggdes vidare på,  denna fundamentala del av läger som bidrar till så mycket av växt och välmående. Att få komma till en plats där man blir sedd och hörd, där stora och små böner och längtor kan delas. Ledarteamet drog ett stort lass i att skapa den kultur. Planeringsgruppen med Hanna Trulsson, Theodor Weichbrodt och Sara Rigby har slipats av alla planeringsmöten, där bönen och lyssnandet varit primära byggstenar.

En spännande kultur växer fram bland unga vuxna. Flera av dem har delat en längtan att gå med och investera i ungdomarnas resa och tro. De längtar efter att se allt ungdomarna kommer hitta på. Är inte det unikt? Tonåringarna är i sin tur generösa med att dela drömmar om vilka yrken de upplever sig kallade till, i syfte att nå människor med evangelium. 

Jag vill tro att Gud gör något nytt bland unga i vår tid, där vi som är lite äldre bjuds in att kroka arm med dem och gå vägen tillsammans. Under 2024 önskar jag att vi får lyfta blicken och ta fler steg mot det, för att människor och samhällen ska få fortsätta växa i tro och vänskap.